Stichtingsbestuur SC Heerenveen zegt vertrouwen in raad van commissarissen op

Het stichtingsbestuur van SC Heerenveen heeft het vertrouwen opgezegd in de raad van commissarissen. Dat maakte rvc-voorzitter Jorrit Jorritsma bekend in de persconferentie maandagochtend. "Dan is dat ook maar meteen de wereld in", zei hij erbij. In de raad van commissarissen zitten Jorrit Jorritsma, Gerard Kremer en Hans Westerhof.
Stichtingsbestjoer SC Hearrenfean seit betrouwen op yn ried fan kommissarissen
Ik kwam hier om een sportclub te leiden, niet om een rol in House of Cards te spelen.
Luuc Eisenga
De persconferentie werd gehouden vanwege het nieuws dat algemeen directeur Luuc Eisenga op 1 maart zijn functie neerlegt. Hij zei nadrukkelijk dat hij zelf het besluit heeft genomen om te vertrekken bij SC Heerenveen. "Ik kwam hier om een sportclub te leiden, niet om een rol in House of Cards te spelen." Daarmee verwijst hij naar een populaire Netflix-serie. Daarin staat een politieke machtsstrijd in de Verenigde Staten centraal.

Onrust

In de persconferentie rond het opstappen van Eisenga werd ook bekendgemaakt dat het stichtingsbestuur het vertrouwen in de raad van commissarissen heeft opgezegd. Jorrit Jorritsma gaf toe dat het onrustig is binnen de club. "Als je mij vraagt: is het de laatste tijd rustig geweest? Dan moet ik zeggen: het is onrustig in de club, maar met name van buiten. Wij zouden gek zijn als we de geluiden van buiten niet zouden horen. Maar ik ben er altijd van overtuigd geweest dat als wij de gelederen gesloten houden, dat we dan met zijn allen heel veel kunnen hebben."
© Omrop Fryslân
Wij rollebollen echt niet over straat.
Jorrit Jorritsma

Over straat rollen

Toch waren de pijlen van buiten de club te veel, vertelde Jorritsma. "Dat heeft binnen de club voor scheurtjes gezorgd. Het is bijna twee weken geleden dat ik een telefoontje kreeg van het stichtingsbestuur, met daarin de boodschap dat het vertrouwen in de rvc weg was. Wat ik daar wel bij wil zeggen, is dat de werkverhouding tussen het stichtingsbestuur en de rvc in de afgelopen twee jaar altijd goed geweest is. Wij rollebollen echt niet over straat. Maar als rvc worden wij niet herbenoemd. Volgende week maandag ontstaat er een nieuwe situatie."

Vertrouwen in Eisenga

Jorritsma onderstreepte in zijn verhaal dat de raad van commissarissen altijd vertrouwen heeft gehad en nog steeds heeft in Eisenga als directeur. "Ons vertrouwen in Luuc staat noch altijd recht overeind. Maar SC Heerenveen is geen gewoon bedrijf. Ik ben me er dan ook van bewust dat wij onder een vergrootglas liggen. Ik vind het heel spijtig dat de situatie tussen de rvc en het bestuur nu zo is, maar er wordt niet met modder gegooid. Ik vind het alleen heel spijtig."
© www.orange-pictures.nl
Je krijgt een stuk cultureel erfgoed in handen, waar je op moet passen.
Luuc Eisenga

Druk

Ook Eisenga merkt de druk die Jorritsma beschrijft. "Vanaf dag één voelde ik die druk. Je krijgt een stuk cultureel erfgoed in handen, waar je op moet passen. Ik heb altijd die druk gevoeld om mijn uiterste best te doen. Ze zeggen wel eens dat ik heel stoïcijns ben, maar mensen die me beter kennen, weten dat dat niet zo is. Je moet kijken naar het grotere belang van de club. Ook al ben je het oneens en maak je af en toe goed ruzie, aan het einde moeten de neuzen dezelfde kant opstaan. Ik heb altijd geprobeerd om niet te polariseren en mensen bij me te houden. Dat je het niet iedereen naar de zin kon maken, dat stond van tevoren al vast."

Goed gevoel

Eisenga kijkt, ondanks het besluit te stoppen, met een goed gevoel terug op de afgelopen drie jaar. "Als ik terugblik kan ik concluderen dat ik de club beter doorgeef dan dat ik haar heb aangetroffen in 2016. Alles wat daarvoor gebeurd was, deed voor mij nooit ter zake. Vanaf dag één heb ik veel tijd en energie gestoken in de relatie met medewerkers en de Ondernemersraad. Het was tijd om bestuurlijke rust te vinden in een club die daar naar smachtte. We hadden een groot palet aan uitdagingen. Een aandachtspunt was commercie. Het team dat daar nu zit barst van het talent."
© Omrop Fryslân
Ik had beslissingen eerder en harder moeten nemen.
Luuc Eisenga

Problemen

Toch zijn er ook nog problemen binnen de club, die niet opgelost zijn, geeft Eisenga toe. "Terugkijkend had ik beslissingen soms eerder en harder moeten nemen. Op commercie hadden we eerder moeten ingrijpen en dichter bij de sponsoren moeten gaan zitten die ontevreden waren. En misschien hadden we off the record dingen moeten vertellen aan de media om meer duidelijkheid te geven. Als je een nieuwe koers inslaat, dan merk je dat je sommige mensen voor de borst stuit en juist anderen daarmee wint. Dat hebben we absoluut gevoeld. Maar door in gesprek te gaan, hebben we getracht dat goed te ondervangen. Dat is niet altijd goed gelukt."

Opvolger

Op de vraag wie Eisenga gaat opvolgen, wou de algemeen directeur niet ingaan. "Als ik de kranten mag geloven, staan de startblokken al klaar. En het is mooi om te zien dat er mensen zijn die deze baan net zo uitdagend vinden als ik. Er wordt wel gezegd dat je je moet bemoeien met je opvolger, maar ik wil niet bepalen wie hier moet gaan zitten. Voor mij is het tijd om verder te kijken. Dat is nooit een eigen keuze, want over dit soort dingen praat je. Het is altijd een punt dat terugkomt in gesprekken: wat doen we en welke kant gaan we op? En op een gegeven moment gaat het om een gevoel."
Natuurlijk zijn er fouten gemaakt.
Jorrit Jorritsma

Toekomst

Beide heren waren desondanks positief over de toekomst van SC Heerenveen. Jorritsma: "Als je stappen vanuit een bepaalde positie moet zetten, dan worden er fouten gemaakt. Natuurlijk zijn er fouten gemaakt, maar wij zijn er van overtuigd dat deze club de juiste stappen zal zetten."