"Een energiecoöperatie oprichten is nog niet zo gemakkelijk"

Het kost veel tijd en energie, terwijl het nog maar de vraag is of het datgene oplevert waar je op hoopt. Dat is de conclusie van het bestuur van de nieuwe energiecoörperatie in Folsgare over het oprichten van zo'n coöperatie. Zaterdag wordt het eerste zonnedak van de coöperatie officieel in gebruik genomen. Gemakkelijk wat het hele traject niet.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Zo lukte het lange tijd niet om voldoende inwoners over te halen om mee te doen. Verder viel het niet mee om een geschikt dak te vinden en kwam er veel papierwerk bij kijken. Het is de bedoeling het hele dorp energieneutraal te maken, maar daarvoor is veel meer nodig. Op het eerste dak liggen ruim 220 panelen, wat stroom oplevert voor 20 procent van het dorp. Er moeten er nog vier van dergelijke zonnedaken bij komen.

Zoektocht naar een geschikt dak

"Dat eerste dak was niet zomaar geregeld. Het dak moest sterk en groot genoeg zijn voor een grote hoeveelheid zonnepanelen. Het mocht niet te ver buiten de bebouwde kom staan, omdat anders de kabel erheen te duur zou worden", vertelt Bauke Posthuma van de energiecoöperatie. Hij is de initiatiefnemer van het hele plan. Zijn eigen dak ligt vol met panelen en er is ook een warmtepomp. "Mijn huis is daarmee bijna energieneutraal, maar dat wil ik eigenlijk voor het hele dorp."
Posthuma ging samen met andere vrijwilligers op zoek naar een geschikt dak. In het dorp Folsgare was dat niet te vinden en dus liggen de panelen op een boerderij in Oudega. "De komende vijftien jaar moet dat voor ons voldoende energie opleveren. Daarna zijn de panelen afgeschreven en mag de boer ze zelf gebruiken."