Miljonairs Eastermar in documentaire: "Ik was al gelukkig, maar ik ben wel heel blij met mijn Ferrari"

Een jaar geleden was Eastermar een gewoon dorp met gewone mensen, met gewone modale inkomens. Dat veranderde allemaal op 1 januari, toen de grootste PostcodeKanjer ooit viel. Bijna 54 miljoen euro werd er verdeeld over de inwoners van het dorp. De familie van Johan de Haan was één van de grote winnaars: "Het is nog steeds onwerkelijk."
Eastermar ynstart feest
Het waren de ouders van De Haan die 18 miljoen wonnen. "We zijn met vier kinderen en we zijn nu allemaal miljonair. De ouders kunnen wel op geld gaan zitten, maar dat heeft ook geen zin."
"Je realiseert je wel op een gegeven moment: waar zijn we toch eigenlijk in beland?", lacht De Haan. Zijn ouders willen het liefst niet meer in de publiciteit. "Mensen kijken je wat anders aan."

"Hoe ga je met zoiets om?"

Programmamaker Johanna Brinkman van Omrop Fryslân heeft onder anderen De Haan een jaar lang gevolgd. In haar documentaire 'Eastermar' laat ze zien wat de miljoenen met het dorp heeft gedaan. "Ik had verwacht dat je het veel meer uit zou stralen dat je geld hebt en miljonair bent", zegt ze. "Maar het is jouw, Johan, ook overkomen. Ik vond het fascinerend om te zien hoe je met zoiets omgaat. Geef je het direct uit of juist niet?"

Maakt geld gelukkig?

"Je wordt er wel gelukkig van", zegt De Haan. "Maar hiervoor was ik ook al gelukkig." Toch verandert er wel het een en ander: "Er zijn mensen die anders naar mij kijken. Maar de familie maakt bij mij het geluk."
Wat De Haan ook gelukkig maakt is zijn nieuwe auto: een Ferrari.
Eastermar ynstart ferrari
"Ik ben er heel blij mee", vertelt De Haan over zijn Ferrari. "Dit is meer dan een droom."
Maar met de grote geldprijs komt ook veel stress: "Vooral bij mijn moeder", zegt De Haan. "Een halfjaar geleden was het heel hectisch, met de verhuizing. En allemaal mensen die wat van je willen. Geld lenen."

"Het is vrij normaal gebleven"

Brinkman wilde in haar documentaire uitzoeken wat het met een dorp doet als er zoveel geld komt. "Het hele dorp heeft 53 miljoen euro gekregen. Wat doe je daarmee? Ik had verwacht dat er heel wat te zien was, maar het is vrij normaal gebleven. Je koopt misschien een nieuwe keuken of badkamer, maar dat zie je vanaf de buitenkant niet."
De Haan en Brinkman zaten aan tafel in Fryslân Hjoed. Kijk hier het volledige gesprek terug:
Miljonêr Eastermar
De Fryslân DOK over de miljonairs in Eastermar wordt uitgezonden op zaterdag 15 december op NPO2 en zondag 16 december op Omrop Fryslân Televisie.