Advocaat SC Twijzel: "Instorten dug-out was voor vrijwilligers niet te voorzien"

Het instorten van het dak van een dug-out in 2014 was voor de vrijwilligers van SC Twijzel niet te voorzien. Dat zegt de advocaat van de club, Tjalling van der Goot. Donderdag kwam justitie met een eis van 10.000 euro boete tegen de club, waarvan de helft voorwaardelijk. Justitie vindt dat de club meer onderzoek naar de veiligheid van de dug-out had moeten doen.
Advocaat Tjalling van der Goot
"Je kan niet zeggen dat de vereniging dikke steken heeft laten vallen", zegt Van der Goot. "De club heeft de dug-out geïnspecteerd. Achteraf kun je zeggen dat dat onderzoek ander had gemoeten, maar je kan niet anders vaststellen dan dat ze als vrijwilligers hebben gedaan wat ze dachten dat goed was."
Onderzoeksbureau TNO heeft ook berekeningen gedaan, zegt Van der Goot. "Die zeiden: als er geen scheur in de zijmuur zat, dan was er 350 kilo voor nodig om de dakplaat uit evenwicht te brengen. Met een scheur was er 255 kilo voor nodig. Maar dat heb je nog niet met zes kinderen van tien jaar."
Het verbaast Van der Goot dat alleen SC Twijzel voor de rechter moest komen. "Want die staan er eigenlijk het verst vanaf. Die zijn geen eigenaar van het veld, niet van de dug-out, ze organiseren het korfbaltoernooi niet. Er was niemand van het bestuur aanwezig. Die hadden met dat toernooi niets te maken."

"Gemeente blijft buiten schot"

"Ik heb mij wel verbaasd dat diegene met de meeste verantwoordelijkheid en expertise, namelijk de gemeente Achtkarspelen, buiten schot blijft", zegt de advocaat. "Die zijn ook nog eigenaar en verhuurder van het veld met de dug-outs. Ik zit niet te wachten op vervolging, maar ik hoop wel dat de rechter dat meeneemt bij de vraag of alle verantwoordelijkheid bij de club ligt. In mijn optiek niet."

Slachtoffers: eis aan de lage kant

De slachtoffers vinden de eis tegen SC Twijzel juist aan de lage kant, vertelde hun advocaat, Liesbeth Poortman. "Maar ze zeggen ook: het gaat ons niet om de boete. Het gaat hen erom dat de vereniging zich had moeten verantwoorden."