Eerste kunstwerk Sense of Place staat: "Kostte meer energie dan verwacht"

Het eerste beeld van Sense of Place staat. Donderdagochtend werd 'Wachten op hoog water' van kunstenaar Jan Ketelaar geplaatst op de zeedijk bij Holwerd. Dat heeft veel energie en tijd gekost. Niet alleen van Ketelaar, maar ook van Joop Mulder van Sense of Place. "Meer dan ik van tevoren had verwacht", zei de oprichter van Oerol.
Keunstwurk fan Jan Ketelaar stiet te plak op de dyk yn Holwert
Dat het zo lang duurde, had onder andere te maken met de vergunningen. Wetterskip Fryslân wil eigenlijk niets op de dijk hebben, vanwege de veiligheid. Mulder: "De eerste keer dat ik losliet dat ik het op de dijk wilde hebben, zeiden ze: dat gaat 'm niet worden. Het is natuurlijk ook tegen alle regels in."

Meer aandacht voor de dijk

Uiteindelijk kon het dus toch. "Heel lang hebben ze lopen onderzoeken wat wel kan en wat niet." Donderdag was het uiteindelijk toch zover dat het eerste beeld op z'n plek werd gezet. "Het kostte meer energie dan ik van tevoren had ingeschat", zei Mulder. "Maar het is 'omdenken': juist door dit soort dingen te doen, geven we veel meer aandacht aan de werkelijkheid van Nederland. Hierdoor gaan mensen zich nog beter realiseren wat voor waarde de dijk heeft."
Er zijn nog veel meer plannen voor kunstwerken langs de Waddenzeekust. In Fryslân gaat het onder andere om de 'Terp fan de Takomst' bij Blija en het waddenzwembad bij Wierum.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Joop Mulder van Sense of Place
'Wachten op hoog water' bestaat eigenlijk uit twee beelden. De eerste vrouw is donderdag geplaatst, het tweede beeld komt volgend jaar. In 2010 is Ketelaar begonnen met het werk aan de kunstwerken. "Nu is alles goed hoor. Maar er is zoveel gedoe geweest. Met hartklachten en allemaal gezeik."
De laatste drie jaar heeft Ketelaar zes dagen per week gewerkt. "Doorbeuken eigenlijk. Met plezier hoor, dat wel."
Kunstenaar Jan Ketelaar