Toch proef met snelle trein tussen Leeuwarden en Randstad

Fryslân krijgt toch een proef met een vluggere verbinding tussen Leeuwarden en de Randstad. De proef zou eerst aan Fryslân voorbijgaan, maar gedeputeerde Johannes Kramer heeft zich er samen met de gemeente Leeuwarden hard voor gemaakt dat de proef ook hier wordt gehouden.
Treinperron yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Gedeputeerde Johannes Kramer over het doorgaan van de proef
Tijdens een overleg met NS-directeur Rogier van Boxtel heeft Kramer donderdagmorgen de toezegging gekregen dat ook Fryslân, evenals Groningen, in de proef wordt meegenomen. Dan wordt onder andere bekeken of de infrastructuur zich leent voor een snelle verbinding. De details worden op 18 januari besproken aan de zogeheten spoortafel, waarbij NS, ProRail, het Rijk en de provincie aanschuiven.
Er wordt al jaren gediscussieerd over het verbeteren van de spoorverbinding tussen het Noorden en de Randstad. Eerder deze week sprak de Tweede Kamer uit dat de reistijd met een half uur ingekort moet worden. Met deze proef willen de betrokken partijen bekijken of dat lukt. De trein rijdt dan direct van station Amsterdam Centraal naar Leeuwarden en slaat sommige stations over. De trein rijdt ook sneller, 160 kilometer in plaats van 140 kilometer per uur.
Er rijden nu vier treinen per uur op en neer tussen Leeuwarden en de Randstad. Een van die treinen, aan het begin of eind van de dag, zou dan een snelle trein kunnen worden. Gedeputeerde Kramer was er eerder niet over te spreken toen bekend werd dat NS alleen een proef wilden houden tussen de Randstad en Groningen.