Brugwachters hoeven geen bootjes meer te tellen
Sensoren op verschillende plaatsen in de provincie houden voortaan de grootte, snelheid en de hoeveelheid boten bij die er in Fryslân rondvaren. Bij de Stationsbrug in Franeker is de afgelopen tijd een proef gedaan met de teller. Het provinciebestuur is positief over de uitkomsten en wil op meer plaatsen soortgelijke sensoren plaatsen.

"De sensor werkt net als een winkelbel," zegt Feiko Gorter van KPN ICT Consulting, het bedrijf dat het systeem heeft ontwikkeld. "Als je erlangs vaart, gaat er eigenlijk een soort belletje af, in dit geval een infraroodsensor. Dat gebeurt op twee plaatsen vlak na elkaar en dan weet je hoe lang een schip is en wat de snelheid is." Er zit geen camera in. Er wordt dus niets vastgelegd over wélk schip er precies langskomt.
Dat is voor de provincie van groot belang, zegt Dirk Peereboom. Hij werkt bij Provinciale Waterstaat. "Dit levert data op die volledig anoniem is. Je kunt het niet herleiden naar een persoon of schip. Voor dit doel is dit meer dan voldoende."
Eenvoudig zien waar het druk is
Voor de provincie is het systeem een uitkomst. Ze hebben nu direct inzicht in wat er op het water gebeurt. Dirk Peereboom ziet veel mogelijkheden: "Fryslân is in hoofdzaak een recreatieprovincie. Zo kun je weten waar het druk is." Precies die gegevens zijn van groot belang voor de provincie, zegt Peereboom: "Je weet dan direct waar je verbeteringen moet aanbrengen voor de recreatie."
Handmatig tellen verleden tijd
Het handmatig tellen van schepen door brugwachters is met zo'n systeem verleden tijd. Gorter: "Je krijgt zelfs een veel beter beeld. Dit systeem telt ook een sloep die onder een brug doorvaart. En met handmatig tellen wordt ook niet de grootte en de snelheid vastgelegd. Dat zijn zaken die we nu allemaal wel weten."
Ook worden bruggen steeds vaker op afstand aangestuurd. In een centrale worden soms drie bruggen tegelijk aangestuurd. Peereboom: "Dan heb je eigenlijk geen goed zicht op wat er door de brug komt."
Elf plaatsen in de provincie
Het systeem kan overal worden geplaatst, zegt Gorter. "Zelf ergens midden op een meer. Het systeem is met een zonnecel makkelijk op te laden." Dat is niet nodig, denkt Peereboom. Er zijn volgens hem genoeg andere plaatsen waar je goed inzicht kunt krijgen in de drukte.
De proef bij de Stationsbrug in Franeker wordt nu verder uitgebreid. In totaal komt er op elf locaties in de provincie zo'n systeem. De resultaten zijn vooralsnog goed, zegt Peereboom. "Maar we kunnen nog geen conclusies trekken, want het is na het echte vaarseizoen geplaatst."
Verslaggever Hayo Bootsma was in Franeker
Brêgewippers hoege gjin boaten mear te tellen