Geldboete geëist tegen SC Twijzel in dug-outdrama

Justitie heeft donderdag een geldboete van 10.000 euro geëist in de rechtszaak over het drama met de dug-out bij SC Twijzel. Van de geldboete is de helft voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Bij het drama in 2014 kwam de 10-jarige Yrsa de Bruin om het leven. Vijf andere kinderen raakten gewond.
Jildboete easke tsjin SC Twizel
De dug-out, die bij de herfststorm van een jaar eerder grote schade had opgelopen, stortte in. Dat was op 21 mei 2014, toen honderden kinderen meededen aan een schooltoernooi op de velden van de sportclub.
De uitspraak in de zaak is op 20 december.
Volgens de officier van justitie is SC Twijzel schuldig en kan dood door schuld worden bewezen. "De club heeft een fout gemaakt door geen maatregelen te nemen. SC Twijzel is aanmerkelijk onvoorzichtig, onachtzaam en nalatig geweest."
Persofficier Sierd Eijsenga
"Je kan niet zeggen dat de vereniging dikke steken heeft laten vallen", zegt Tjalling van der Goot. Hij is de advocaat van de club. "De club heeft de dug-out geïnspecteerd. Je kan niet anders vaststellen dat ze als vrijwilligers hebben gedaan waarvan ze dachten dat goed was."
Advocaat van SC Twijzel, Tjalling van der Goot
Verslaggever Auke Zeldenrust is bij de zaak en doet verslag in ons liveblog.