Museum Ald Slot Wergea 'met pijn in het hart' in de verkoop

Meer dan 35 jaar zijn ze eigenaar geweest van het monumentale gebouw in Wergea, maar nu verkopen Dolf en Trijntje Dijkstra hun museum. In 1990 kochten ze het gebouw als opknapproject. De stijl was zo mooi en oud dat ze er een museum van hebben gemaakt. Ze wonen er nu al vijftien jaar niet meer, maar het museum is tot nu toe blijven bestaan. Dolf en Trijntje zijn beide 83. Ze verkopen met pijn in het hart hun 'uit de hand gelopen hobby', zoals ze het zelf omschrijven.
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Leerproject voor de ambachtsschool

Toen het echtpaar Dijkstra het huis 35 jaar geleden kochten, was het niet de bedoeling er een museum van te maken. "Het huis redden en de jongens een beetje leren, dat was de bedoeling", zegt Trijntje Dijkstra. "Ik was leraar op de ambachtsschool", vertelt Dolf Dijkstra. "Het was niets anders dan interieurtjes tekenen en zo. Daar leren ze geen bal van. Of ik dan geen betere ideeën had. Jawel, zei ik. Toen heb ik hier een project voor de ambachtsschool van gemaakt. Iedere week kwamen de jongens hier om praktijklessen te krijgen."
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Bloed, zweet en tranen

De eigenaren verkopen het Ald Slot, omdat ze al in de 80 zijn. "En de kinderen hebben er geen belang bij." Niet iedereen kan het kopen. Het moet wel een liefhebber zijn. "Wij hopen dat het iemand is die er goed op past. Hij of zij hoeft niet hetzelfde te doen als wij, als ze maar op het huis passen, want het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost om het zover te krijgen.
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Boek over Ald Slot

Voor wie het nog wil zien: bezoekers kunnen op 15 december tussen half elf en drie uur 's middags nog een keer langskomen om de stijlkamers te bekijken en de oude eigenaren de hand te drukken. Op die dag verschijnt er ook een boek over het Popma Gasthuis in het Ald Slot. Dolf Dijkstra was jarenlang voorzitter van de stichting Popma Gasthuis. Hij krijgt het eerste exemplaar van het boek.
De dagen daarna wordt het museum opgeruimd en komen er nog een paar verkoopdagen. De eerste daarvan staat voor Tweede Kerstdag op het programma. Aankomend voorjaar gaat het gebouw in de verkoop.
Verslaggever Jantine Stoffers is bij het echtpaar Dijkstra in het Ald Slot
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers