Jopie Huisman Museum krijgt nieuwe directeur; vertrekkend directeur blikt terug op afgelopen 8 jaar

Zwier Kroese, directeur van het Jopie Huisman Museum in Workum, neemt volgende week op 13 december afscheid. Hij zal het museum erg missen. "Ik ben hier als interim-directeur terecht gekomen en ben nota bene acht jaar gebleven! Zo leuk vond ik het", zegt Kroese.
PETEAR FH Nije direkteur Jopie Huisman museum
Zijn opvolger is Peter Miedema, een ondernemer uit IJlst. Op 1 januari begint hij met zijn nieuwe baan.
Hoe blikt Kroese terug op zijn tijd als directeur? En is het moeilijk om een museum relevant te houden voor het publiek als al het werk van de kunstenaar al bekend is? In Fryslân Hjoed blikken beide directeuren terug en vooruit.

Jopie Huisman Museum

In 1993 werd het Jopie Huisman Museum geopend in Workum. Maar dat was eigenlijk het tweede museum van de schilder. Het eerste museum was al in 1986 geopend op initiatief van de Freonen fan Jopie. Hij wilde zelf niet meer exposeren nadat drie van zijn werken gestolen waren bij een expositie in het Brabantse Nuenen. Maar zijn werken waren te belangrijk om niet tentoon te stellen, vonden de 'Freonen'.
Het monumentale Sleeswijckhuys was al snel te klein en kon de bezoekersaantallen niet aan. In 1992 werd daarom het huidige museum gebouwd.
Jopie Huisman © omrop fryslan

Van bank naar museum

Kroese heeft een mooie tijd gehad bij het museum. "Ik heb met zoveel leuke mensen samengewerkt, Syb van der Ploeg, Foppe de Haan, Freark Smink, heel andere mensen als daarvoor." Het was wel een hele verandering toen Kroese zijn werk voor banken als Van Lanschot en de Friesland Bank had ingeruild om als directeur van een museum aan de slag te gaan.
"Ik vind dat bankmannen allemaal een tijdje in de kunst- en cultuursector zouden moeten werken. Ik zeg altijd: ratio brengt je van A naar B, creatie brengt je overal."

Nieuwe uitdaging

Ook nu vindt Kroese dat het tijd wordt voor een nieuwe uitdaging. "Ik verander eigenlijk altijd na vijf jaar van baan. Ik wil voorkomen dat ik werk vanuit een routine, daarom is het nu tijd voor vers bloed."
Kroese blijft wel werken in de cultuursector. Hij geeft advies aan het Anton Pieck museum in Hattem en voor de Hotse de Roos stichting. "Maar ik wil ook gewoon meer fietsen en varen. Ik ben 68 jaar oud. Het is nu wel tijd voor wat meer vrije tijd."
Ik zeg altijd: ratio brengt je van A naar B, creatie brengt je overal.
Zwier Kroese, directeur van het Jopie Huisman Museum

Niet alleen een schilder

Dit jaar heeft het Jopie Huisman Museum 42.000 bezoekers gehad. Een absoluut topjaar, aldus Zwier. Maar het museum moet wel altijd iets nieuws bedenken om de bezoekers van vandaag de dag te verrassen. "Mensen verwachten altijd meer. Er is veel geld en menskracht nodig voor goede tentoonstellingen. Het is altijd weer een zoektocht naar een verrassende tentoonstelling", zegt Zwier.
Voor Peter Miedema ligt hier een uitdaging, maar dat ziet hij positief in. "Jopie was niet alleen maar een schilder. Hij had mooie uitspraken en levensopvattingen blijven relevant", zegt Miedema. "Neem zijn visie op milieu: 'Ga voorzichtig om met wat je hebt'. Daar kun je tegenwoordig heel veel mee doen. Jopie was zijn tijd ver vooruit."

'Geschenk uit de hemel'

Miedema wil daarom ook met deze visie van Jopie verder. "We gaan het museum klimaatneutraal maken. Daar ga ik me vooral in 2019 op richten."
Daarnaast staat ook de nieuwe tentoonstelling 'Geschenk uit de hemel' op de planning voor februari. Jopie schilderde zijn ouders vaak en noemde ze 'een geschenk uit de hemel'.
In het museum hangt een portret van zijn vader. Jopie zegt daarover: 'Geen enkele andere kunstenaar heeft zijn vader zo mooi geschilderd als ik.' Miedema. "In de tentoonstelling komen kunstwerken van ouders van andere kunstenaars. Natascha Bennink, Hendrik Elings, Douwe Elias en Sjoerd de Vries. Het is heel bijzonder en ontroerend."
Wa wie Jopie Huisman?