Sven Kramer over verkiezing Sporter van het Jaar: "Hou ermee op"

Wat Sven Kramer betreft worden de verkiezingen van Sportman en Sportvrouw van het Jaar afgeschaft. Dat zei hij tegen de NOS. Hij reageert daarmee op de kritiek die was ontstaan na het bekendmaken van de nominaties van dit jaar.
© ANP
Bij de zeven genomineerden (drie mannen en vier vrouwen) zijn drie schaatsers: Kjeld Nuis, Jorien ter Mors en de Friese shorttrackster Suzanne Schulting. Bij het NOS-radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken werd het schaatsen omschreven als een "C-sport en mondiaal een D-sport".
Kramer vindt vooral dat het vergelijken van sporten niet te doen is. "En je kunt je afvragen, en dat heb ik al vaker gedaan, of de opzet van het Sportgala niet anders moet of zelfs helemaal niet", zei de Fries. "Als sporter is olympisch goud het hoogst haalbare. Dan hoef ik geen Sportman van het Jaar meer te worden. Dus denk ik: wat maakt het uit? Ik ben toch olympisch kampioen."

"Hou ermee op"

"Ik vraag me dan af: wat doet de Sporter van het Jaar er nog toe? Als je het aan mij vraagt, zeg ik: hou ermee op."

Friese genomineerden

Schulting is niet de enige Fries die dit jaar kans maakt op de Jaap Eden Award. Bij de mannen is turner Epke Zonderland genomineerd. Shorttrackcoach Jeroen Otter, die in Heerenveen woont, maakt ook kans op een prijs.
Kramer werd zelf in 2007 Sportman van het Jaar.
De winnaars worden bekendgemaakt op het Sportgala van de NOS en NOC*NSF. Dat wordt gehouden op woensdag 19 december.