Gereformeerde kerk in Nes (D) wordt een theater

Wat moet je met een oud kerkgebouw, als dat voor de eredienst niet meer nodig is? Dat is momenteel de grote vraag in veel dorpen en steden. De komende tien jaar gaan naar schatting honderd kerkgebouwen in Fryslân hun functie verliezen.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Het is vaak lastig om een nieuwe bestemming voor lege kerken te vinden, maar in Nes in Dongeradeel is daar een oplossing voor gevonden. De voormalige gereformeerde kerk uit 1925 van Nes wordt een theaterkerk.
Daarvoor is wel geld nodig, maar de politiek komt over de brug met subsidie. Gedeputeerde Johannes Kramer heeft de beschikking woensdag onder de arm meegenomen. De provincie heeft ongeveer 150.000 euro bijgedragen.
Daar is Anke Bijlsma, directeur van het theater, heel blij mee. "Daarmee kan de helft van de verbouwingskosten worden gedekt."
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Begrafenis en trouwerij

Al eerder had Nes het besluit genomen om de kerk te verkopen. Er kwamen verschillende ideeën naar voren. Iemand wilde het gebouw gebruiken als aardappelloods, maar het wordt dus een theater.
Het podium en de lichten zijn er al. "We zijn al sinds de bouwvak bezig. We doen niet alleen culturele evenementen, maar ook sociaal maatschappelijke bijeenkomsten. Sinds we hier zitten, hebben we al vier begrafenissen gehad, maar ik heb ook al een aanvraag gekregen voor een trouwerij," legt Anke Bijlsma uit.

Erfgoed bewaren

Volgens gedeputeerde Kramer komen er twee kerken per week vrij in Nederland. Als het om een monumentaal gebouw gaat, komt de Stichting Alde Fryske Tsjerken erbij. "Het erfgoed moeten we behouden en het is mooi dat er mensen met ideeën zijn die dat oppakken. Dat draagt bij aan de leefbaarheid in een dorp."
Volgende week zal Bijlsma proefdraaien met de eerste voorstelling. "Dan komt Piter Wilkens met Soli Deo Gloria. Maar in februari gaan we vol aan de bak."
Grifformearde tsjerke yn Nes (D) wurdt in teäter
Organist Johanne de Jong over de nieuwe bestemming van de kerk