Jan Bruin: "Sunneklaas zit in het DNA van de Amelanders"

De veerboten naar Ameland zaten dinsdag vol. Niet met toeristen, want die krijgen van de VVV het advies om een andere keer te komen, maar met Amelanders, die niet meer op het eiland wonen, maar wel Sunneklaas willen vieren.
It sintrum fan Nes is autofrij op Sunneklaas © Omrop Fryslân
Voetbaltrainer Jan Bruin is een van hen. Ook hij loopt woensdagavond volledig verkleed door Hollum, het dorp waar hij opgroeide. "Sunneklaas zit in het DNA van de Amelanders", zegt Bruin daarover. "Daar ben je mee opgegroeid en daar wil je elk jaar bij zijn."
Sunneklaas zit in het DNA van de Amelanders. Daar ben je mee opgegroeid en daar wil je elk jaar bij zijn.
Jan Bruin
Jan Bruin is er als het een beetje kan elk jaar bij
Sunneklaas is een bijzondere en ietwat geheimzinnige traditie, die de Amelanders bij voorkeur voor zichzelf houden. Amelander mannen lopen vanaf vijf uur 's middags volledig verkleed en met maskers op door de dorpen op het eiland. Jongeren onder de achttien moeten binnenblijven. Wie dat niet doet, wordt met stokken terug het huis in gejaagd.
Als de 'optocht' voorbij is, wordt er feestgevierd in een van de 'open huizen', die er speciaal voor zijn ingericht. De vrouwen wachten in zo'n huis tot het moment dat ze mee mogen feestvieren.
Toeristen binne hjoed wat minder wolkom op Amelân © Omrop Fryslân
Veel mensen op Ameland zijn bang dat de Sunneklaastraditie in gevaar komt, als er te veel toeristen en media op afkomen. Daarom zeggen ze bij voorkeur nee tegen een journalist van de vaste wal. Dat geldt ook voor officiële instanties, zoals de gemeente en politie.
De Amelander VVV raadt toeristen af om woensdag naar het eiland te komen. Het VVV-kantoor, de winkels op het eiland en veel hotels en restaurants zijn gesloten. Niet-Amelanders die toch op de veerboot stappen, worden met een brief in het Nederlands en Duits gewaarschuwd voor de risico's die ze lopen, als ze zich na vijf uur toch op straat wagen...
Amelander Koos Scherjon over Sunneklaas
Warskôging fan de VVV foar Sunneklaas © Omrop Fryslân