"Burgemeester moet zorgen voor veiligheid omwonenden Prikkedam"

Een van de omwonenden van het motorcrossterrein Prikkedam bij Makkinga heeft de burgemeester gevraagd om veiligheidsmaatregelen te treffen. Dit om zijn gezin te beschermen tegen de overlast van de coureurs. De omwonende verzocht dit tijdens een commissiebijeenkomst van gemeente Ooststellingwerf.
© Pixabay
Omwonende Roel van Rossem vertelde bij de bijeenkomst dat hij al jaren last heeft van het lawaai dat de crossers maken. In augustus was er een protestactie van motorcrossers voor zijn huis. De burgemeester was niet bij de bijeenkomst aanwezig.

Experimenten tegen geluidsoverlast

De gemeente worstelt al jaren met het dossier Prikkedam. Vier jaar geleden heeft de Raad van State het bestaande bestemmingsplan vernietigd. "Ik heb geen zicht op hoe dit eindigt", zegt wethouder Marcel Bos.
Volgens Bos kan het nog wel een jaar duren voordat er duidelijkheid komt over een nieuw bestemmingsplan voor het terrein. Het gemeentebestuur streeft naar een raadsbesluit in december 2019.
De wethouder wil de motorsportvereniging de ruimte geven voor experimenten om het geluid te reduceren, maar daar moet het gemeentebestuur eerst een besluit over nemen. Het circuit in de tegengestelde richting gebruiken, zou een optie kunnen zijn. Eerder werd al bekend dat er gekeken wordt naar alternatieve crosslocaties.

"We modderen maar wat door"

Op 18 december neemt de gemeenteraad van Ooststellingwerf voor de vierde keer een voorbereidingsbesluit over het circuit. Zo'n besluit is een verklaring van de raad, dat het bestemmingsplan wordt voorbereid.
De raad is kritisch. GroenLinks vraagt de wethouder of het nog uit te leggen valt, dat er nog drie exact zulke besluiten liggen. De ChristenUnie zal het besluit niet ondersteunen. "Het derde besluit had de laatste moeten zijn", zegt Berend Leistra van de ChristenUnie. Volgens de VVD is het een dossier met alleen maar verliezers en D66 wil dat het klaar is. "We modderen maar wat door", zegt raadslid Ignas Minnema. "Wanneer houdt het op?"