Statenlid Dorrepaal: "De maatschappij heeft de kast dichtgetimmerd en de sleutel weggegooid"

De maatschappij timmerde een kast, sloot er (homoseksuele) mensen in op en gooide de sleutel weg. Dat zei Teus Dorrepaal uit Makkinga naar aanleiding van zijn boek Praat er maar niet over, dat dinsdag werd gepresenteerd. Het CDA-Statenlid schreef een boek over een christelijke jongen, die door zijn homoseksualiteit met zijn omgeving en de kerk worstelde. Het boek is grotendeels op Dorrepaals eigen verhaal en verleden gebaseerd. Dat hij anderen pijn zou doen met zijn coming out stak hem nog het meest.
© Omrop Fryslân

Bioboek

Een deel van het boek gaat over Dorrepaal zelf. Zijn verhaal is aan hoofdpersoon Mart gekoppeld. Dorrepaal noemt zijn boek een 'bioboek', omdat het over zijn persoonlijke beleving gaat, maar ook over inleven.

Anderen pijn doen door voor homoseksualiteit uit te komen

Dorrepaal heeft veel moeite met de woorden coming out of uit de kast komen. Hij vindt dat mensen elkaar moeten accepteren, zonder dat daar verantwoording voor nodig is. Dorrepaal heeft het zelf erg moeilijk gehad, omdat hij dacht dat hij anderen pijn zou doen door eerlijk te zijn. Dat hij ambities van anderen, zoals zijn ouders en de kerk, zou vernielen door voor zijn homoseksualiteit uit te komen. "Misschien heeft me dat wel meer moeite gekost, dan het voor mezelf erkennen. "
Teus Dorrepaal

Maatschappij heeft een kast getimmerd en sleutel weggegooid

Dorrepaal is anders dan anderen, dat blijft zijn leven lang 'een dingetje'. "Anderen plakken dat etiket op mij. Om te treiteren. De maatschappij heeft een kast getimmerd, stopt daar mensen in en gooit de sleutel weg. Vervolgens moet degene die erin zit maar zien hoe hij eruit komt."

Beter weten dan God

Het steekt Dorrepaal ontzettend wanneer iemand tegen hem zegt dat hij er wel mag zijn, maar een 'bepaalde eigenschap' van hem niet. Dan voelt hij zich niet helemaal geaccepteerd, want "ik ben een eenheid." Inclusief die 'eigenschap'. Dorrepaal is van mening dat God hem wel als eenheid accepteert. Dat sommige christenen dat niet doen, betekent volgens Dorrepaal dat zij denken dat ze het beter weten dan God.

Geloven was een gevecht, maar Dorrepaal gaf de kerk nooit op

Vanwege wat Dorrepaal heeft meegemaakt, heeft hij veel moeite gehad met geloven. "Het is een gevecht geweest." Dorrepaal kwam tot de conclusie dat het niet bij hem past om uit een groep te stappen, waar hij bij hoort, omdat er iets aan hem is wat die groep niet aanstaat. "Ik ben onderdeel van die organisatie en moet daar mijn verhaal vertellen."
© Omrop Fryslân