Gedetineerden in gevangenis Leeuwarden krijgen cursus 'Puinruimen'

Gedetineerden in de Penitentiaire Inrichting Leeuwarden leren, tijdens de vrijwillige cursus Puinruimen, te kijken naar de gevolgen van hun delict. Ook krijgen ze bij de cursus tips omtrent het zo goed mogelijk herstellen van de door hen aangerichte schade.
Detinearren yn PI Ljouwert krije kursus Puinruimen
Een ex-gedetineerde vertelde over zijn ervaringen en de cursisten bekeken een filmpje over de gevolgen van een misdaad. Vorige week kregen elf deelnemers hun certificaat.
De cursus in de Leeuwarder gevangenis wordt onder andere door de rooms-katholieke geestelijk verzorger Geert Rozema gegeven. "Het was soms best heftig, confronterend en emotioneel", vertelt hij. Uit wetenschappelijk onderzoek naar cursussen zoals 'Puinruimen' blijkt dat deelnemers het als "nuttig en positief" ervaren. "Ze kunnen hun verhaal kwijt en vinden sociale steun bij de groep voor het verwerken van het delict", verklaart Rozema.

"Vergroot inzicht in impact"

De onderzoekers constateren "een robuust, vergroot inzicht in de impact en reikwijdte van criminaliteit voor (in)directe slachtoffers, maar geen grote verandering in het nemen van verantwoordelijkheid voor hun eigen daden."
© Omrop Fryslân
Een van de cursisten, die 22 maanden celstraf opgelegd heeft gekregen voor een overval, vertelt dat hij veel aan de cursus heeft gehad. "Ik zie nu in wat ik bij de slachtoffers heb aangericht. Dat de slachtoffers er niet van kunnen slapen en dat ze bang zijn geworden. De slachtoffers hebben voor mij een gezicht gekregen. Of ik met ze in gesprek wil? Dat weet ik nog niet. Alleen als zij daartoe bereid zijn."