NHL Stenden en RUG komen met onderzoeksinstituut voor openbaar bestuur

Er komt een nieuw onderzoeksinstituut voor het openbaar bestuur in Noord-Nederland. Het gaat om een samenwerking tussen hogeschool NHL Stenden en Rijksuniversiteit Groningen. Gemeenten en andere overheden kunnen er terecht met hulpvragen. Het kan dan gaan om problemen op bijvoorbeeld het sociaal domein.
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Met hulp van de zogenoemde Werkplaats moeten gemeenten opener worden naar burgers toe. Zo wordt er hulp geboden bij trainingen om de dienstverlening te verbeteren. Ook is er hulp op juridisch gebied. Een van de zaken waar hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter mee aan de slag wil, zijn de kostenoverschrijdingen op het sociaal domein. "Dat is nou typisch iets waar goed onderzoek voor nodig is. Je kunt pas wat doen aan overschrijdingen als je weet wat de oorzaak is", zegt hij.
Er is een half miljoen euro beschikbaar gesteld voor de Werkplaats. Dat geld komt uit de erfenis van de Bestuursacademie Noord-Nederland. Die werd in 2010 opgeheven. Het geld dat daarvan is overgebleven, moest worden gebruikt voor het verbeteren van het onderwijs in het openbaar bestuur. Met het oprichten van de Werkplaats is aan die opdracht voldaan.