Actiegroepen uit het hele land naar Groningen voor rechtszaak gaswinning Nij Beets

De actiegroep Tsjingas heeft actiegroepen uit het hele land gevraagd om volgende week donderdag naar de rechtbank in Groningen te komen. Daar dient dan de zaak van onder andere Tsjingas tegen gaswinbedrijf Vermilion over een proefboring bij Nij Beets.
Aksjegroep Tsjingas by in eardere demonstraasje yn Den Haag © ANP
Volgens Tsjingas staan zij niet alleen in hun verzet tegen gasboringen. Op meer dan dertig plaatsen in heel Nederland zouden plannen zijn voor nieuwe putten of om meer of langer gas uit bestaande gasvelden te halen. Onder andere de Groninger Bodem Beweging (GBB) komt volgende week naar de rechtbank.
Een woordvoerder zegt dat de actiegroepen zich niet tegen elkaar laten uitspelen: "Het is voor ons zeer wrang te moeten constateren dat vermindering van de gaswinning uit het Groningerveld tot het verder leegpompen en het slaan van nieuwe putten voor gaswinning elders leidt. Met straks wellicht ook alle gevolgen van dien."
Naast Friezen en Groningers komen er volgende week ook actiegroepen uit Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Utrecht naar Groningen.

Blij met steun

Voorzitter Monique Plantinga van Tsjingas is blij met de steun: "Vorig jaar werd Nij Beets in de rechtbank nog weggezet als een 'Gallisch dorpje'. Maar inmiddels is in heel Friesland en in de rest van het land sprake van een heleboel van die dorpjes. Samen met hen en anderen die het klimaat belangrijk vinden, vormen wij een krachtige vuist tégen nieuwe gasboringen en vóór duurzame energie."