'Lieve Tandartsen' zetten de tanden in bange patiënten

Maar liefst 40 procent van de volwassenen in Nederland is bang om naar de tandarts te gaan. Zo'n 800.000 mensen zijn zo angstig dat ze niet meer plaats willen nemen in de tandartsstoel. Speciaal voor deze doelgroep is er nu de 'Lieve Tandarts'. Dit is een keurmerk voor tandartsen die heel goed kunnen omgaan met angstige kinderen en volwassenen.
Toskedokter © Shutterstock.com
Eén van de praktijken die het 'Lieve Tandarts'-keurmerk heeft, is tandartsenpraktijk Ubbink & Partners in Dokkum. Tandartsen Pieter Ubbink en Marius Kuisys doen er alles aan om bange patiënten in hun stoel te krijgen. "Bange mensen willen we weer terug in de praktijk krijgen. Je moet je angst overwinnen. Je moet de leeuw even in z'n bek kijken. Wees trots op je gebit en laat ons er wat aan doen wanneer de schade nog beperkt is. Wacht niet tot het pijn gaat doen."
Je moet de leeuw even in z'n bek kijken.
Tandarts Pieter Ubbink
De tandartspraktijk in Dokkum kreeg het keurmerk niet zomaar. "Dit keurmerk moet je verdienen", vertelt Pieter. "Je moet extra aandacht voor de patiënt hebben, in al z'n facetten. De drempel om te gaan, moet minder hoog worden. Mensen die 26 jaar niet geweest zijn, hebben een gigantische barrière om te komen. Dat is zonde."
Marius: "We zijn samen lieve tandartsen en we maken ons sterk om mensen weer naar de tandarts te krijgen. We besteden meer tijd aan het bezoek. En we proberen pijn te voorkomen tijdens de behandeling."
Bauke Deelstra neemt een kijkje bij de tandartsen in Dokkum
Een van de zaken die de tandartsen in Dokkum gebruiken, is apparatuur met een zogenoemde stop-knop. Daarmee krijgen patiënten zelf de controle tijdens de behandeling. Wanneer ze het spannend vinden, kunnen ze op de stop-knop drukken.
De stop-knop moet redding brengen