Speciaal café voor autistische jongeren opent in Burgum

In Burgum opent zaterdagavond het Auti Kafé de deuren voor jongeren tussen de 13 en 25 jaar met autisme. Volgens initiatiefneemster Kirsten Adema is het belangrijk dat jongeren met autisme in contact komen met leeftijdsgenoten die ook autisme hebben.
© Auti Kafé
"Voor jongeren met autisme is het vaak lastig om sociale contacten op te bouwen", zegt Adema. "Mijn zoon heeft ook autisme en ik zag op televisie een programma van Filemon Wesselink waarin hij op bezoek was bij een vergelijkbaar café. Toen dacht ik: hé, waarom hebben wij dat hier in Friesland niet?"
Zoon Viggo Rugebregt vindt het een goed initiatief van zijn moeder en hij gaat ook zeker naar het café. "Ik ken verder geen mensen die hierheen gaan, maar ik kijk er heel erg naar uit om mensen met autisme te ontmoeten", zegt Viggo.

Eenzaamheid

Geesje Duursma heeft samen met Kirsten het Auti Kafé opgezet. Haar zoon Thomas heeft ook autisme. "Onze jeugd is beslist niet zielig, maar er is wel veel eenzaamheid onder deze jongeren. Ze missen toch net de aansluiting en we gunnen ze dan ook, dat ze met gelijkgestemden door de wereld kunnen. Ze kunnen gezellig praten, spelletjes doen, dansen en een hapje en een drankje nuttigen."
© Omrop Fryslân
Verslaggever Jantine Stoffers praat met de initiatiefnemers van het Auti Kafé in Burgum
Het café in Glinstra State is zaterdagavond om acht uur voor het eerst open voor de jeugd en als er veel animo voor is, willen Kirsten en Geesje graag meer van deze avonden opzetten. "We hebben nu drie datums gepland, maar als het aanslaat bij de jeugd willen wij er zeker meer van maken", zegt Kirsten. Meer informatie over het Auti Kafé is te vinden op de website www.akt-diel.nl.