Omrop TIP: Het roer om

In de Fryslân DOK documentaire 'Het roer om 'volgt programmamaker Wilfried Bijma een aantal initiatieven om de wereld fossielvrij te maken. Zo ook de Elfwegentocht: in het culturele hoofdstadjaar 2018 is het in Fryslân twee week feest zonder één druppel benzine.
WK solarboat racing, Monaco © Omrop Fryslân

Fossielvrije stoet

Als grande finale van de Elfwegentocht wordt er op de snelweg tussen Drachten en Leeuwarden geprobeerd een wereldrecord te halen. Doel hiervan is om met een zo'n groot mogelijke stoet vervoermiddelen op fossielvrije brandstof te rijden.

Zonnebootracen

De bevlogen Bouwe de Boer is projectleider van 'de freonen fan fossielvrij Fryslân' en werkzaam als energie aanjager bij de gemeente Leeuwarden. Hij was ooit ook de initiator van het zonnebootracen in Fryslân. Ook Gerard van der Schaar heeft hier een link mee. Hij staat met zijn team al jaren aan de wereldtop van het zonnebootracen. Ze willen maar één ding, weer de snelste zijn in 2018.

WK solarboat racen in Monaco

Het Clavis Victron Enerygy Solar Boot team uit Leeuwarden probeert de wereldtitel solarboat racen te winnen bij het wereldkampioenschap in Monaco. In 'het Roer Om staat één ding centraal: een snellere energie transitie naar fossielvrije brandstoffen.
De Fryslân DOK documentaire 'Het roer om' is op zondag 2 december om 17.00 uur en daarna vanaf 18.00 uur elk uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien.