Voor 90 miljoen aan plannen als vervolg op Culturele Hoofdstad

Culturele organisaties in Fryslân hebben voor 90 miljoen euro aan plannen liggen als vervolg op Culturele Hoofdstad. Dat staat in het gepresenteerde rapport 'Wij zullen doorgaan'. Het gaat om plannen voor de jaren 2019 en 2020. Voor meer dan 60 miljoen van de benodigde 90 miljoen is volgens de plannenmakers al dekking gevonden.
De aftermovie op de Aldehou © Hoge Noorden
Voor het rapport is een inventarisatie gemaakt van de plannen die cultureel Fryslân heeft als vervolg op LF2018. Het gaat om 175 plannen van 66 verschillende organisaties. Die plannen variëren behoorlijk. Zo wil het Fries Museum uitbreiden voor een bedrag van 20 miljoen euro, terwijl in Smallingerland plannen zijn voor een openluchtspel.
Volgens het rapport zijn er 23 plannen die de term 'blockbuster' verdienen, dat zijn initiatieven die naar verwachting meer dan 25.000 bezoekers zullen trekken. Opvallend is dat voor het grootste deel van deze plannen nog aanvullende financiering nodig is. Het gaat onder andere om tien initiatieven van het Fries Museum en keramiekmuseum Princessehof.
De programmapresintaasje fan LF2018 yn Ljouwert © ANP
Om tot een goede afstemming van de planning te komen, is het plan een stichting op te richten die ook een programmacoördinator in dienst neemt. Deze stichting zou ook een rol moeten spelen bij het aanvragen van aanvullende financiering.
Onlangs stelde de provincie twee miljoen per jaar beschikbaar voor het vervolg van Culturele Hoofdstad in 2019 en 2020. Ook is er een half miljoen beschikbaar voor de promotie van de activiteiten via Merk Fryslân.