Piet Paulusma: "Het wordt een koude, zware winter"

We krijgen een zware, koude winter met overlast door ijzel, sneeuw en vorst. Dat zegt weerman Piet Paulusma in zijn definitieve wintervoorspelling.
© Arjan Sijtsma Photography / Omrop Fryslân
In de laatste PietCast vertelt Piet Paulusma meer over het komende winterweer
"Ik denk dat wij een zware winter krijgen, die over het algemeen te koud verloopt", zo schrijft Paulusma in zijn voorspelling. "Als wij het dan een zware winter noemen, dan heb ik het niet alleen over kou, maar ook over overlast." Hierbij kun je denken aan ijzel, sneeuw en vorst, maar ook aan storm met veel regen.

De strijd van januari en februari

Volgens de weerman laat de winter zich in december voor het eerst zien. Niet alleen met koud weer, maar ook met sneeuw. Toch betekent dit niet dat wij de komende maanden stabiel koud weer zullen krijgen. Volgens Piet komt er ook een moment met echt 'kwakkelweer'. De grootste kans daarop is in januari: "Koning Winter zal in januari aanwezig zijn, maar als de maand kwakkelend verloopt dan komt de kou in februari. Beide maanden kunnen echter ook nog met elkaar wisselen van weerbeeld, of voor een deel wisselen."

Op schaatsen

De grote vraag van veel mensen is natuurlijk of we deze winter op schaatsen komen te staan. Piet is daar stellig over: "Wij komen deze winter op schaatsen, en dan ook voor een langere periode dan twee of drie dagen. En mogelijk ook vaker dan één periode." Er is zelfs een kans op temperaturen van min 20 graden.