Jet van Nieuwkerk: "Eetstoornissen nog altijd een taboe"

In Nederland zijn eetstoornissen als anorexia nog altijd een taboe. Zowel slachtoffers zelf als de mensen in hun omgeving durven er uit schaamte niet over te praten. Maar een eetstoornis is een ziekte die moet worden bestreden. Dat vertelde Jet van Nieuwkerk, hobbykok, blogger, vlogger, en ja, dochter van Matthijs. Ze was naar Leeuwarden afgereisd om op het podium van IepenUP Live voornamelijk informatie te geven over de eetstoornis orthorexia.
Jet van Nieuwkerk
Van Nieuwkerk is namelijk zelf slachtoffer geweest van deze eetstoornis, waarbij de focus helemaal op biologisch en zo gezond mogelijk eten ligt. Dat klinkt goed, maar in de praktijk betekent het al gauw dat de persoon zo kritisch op zijn eigen voedsel wordt, dat die helemaal niks meer wil eten. Net zoals bij anorexia is de dood dan uiteindelijk het gevolg.
Zo ver is het met Jet van Nieuwkerk gelukkig niet gekomen. In verschillende media probeert ze de ziekte onder de aandacht te brengen en geeft adviezen aan mensen die zelf ook een eetstoornis hebben.
Jet kreeg daarin steun van Isabelle Plasmeijer, ooit zelf patiënte van orthorexia, maar nu professioneel 'eetstoorniscoach'. Volgens Isabelle moeten mensen die kampen met orthorexia op zoek naar een nieuwe identiteit. "Een identiteit die niet gekoppeld is aan gewicht, reputatie en prestaties, maar gebaseerd is op innerlijke kracht", vertelde Isabelle aan Amarins Geveke, die woensdagavond haar debuut maakte als co-host naast vaste presentator Jacco de Boer.
Isabelle Plasmeijer
Stadsboer en biologische-groentespecialist Gosse Haarsma en eigenaar/kok Allard van der Haring van Jonker Sikke in Jellum lieten het publiek in Neushoorn Café zien, ruiken en proeven dat gezond eten ook erg lekker kan zijn.
Haarsma, zelf fanatiek veganist, vertelde dat hij zijn groenten verbouwt zonder gebruik te maken van dierlijke mestproducten. Van der Haring weet naast de vegetarische pot een goed stuk vlees wel te waarderen. "Zo praten we thuis Nederlands. Maar mijn dochtertje gebruik niet het woord vlees. Ook zij zegt 'fleis'. 'Heit, mag ik een stuk fleis van jou?'. Van alleen al dat woord, die klank, krijg je al honger."
Gosse Haarsma
Kijk hieronder naar de volledige uitzending van IepenUP Live.
LIVE: Jet van Nieuwkerk yn IepenUP Live
Volgende week woensdag, 5 december, slaat IepenUP Live een keer over. Woensdag 12 december is IepenUP Live terug met een speciale uitzending over Het Kerstlied. Meer informatie daarover is te vinden op de website van Omrop Fryslân.