Overeenkomsten ontbreken: bouw nieuwe Cambuurstadion laat mogelijk op zich wachten

De gemeente Leeuwarden vraagt betrokken partijen rondom de ontwikkeling van het WTC-gebied en het nieuwe Cambuurstadion om op korte termijn noodzakelijke overeenkomsten aan te leveren. Anders zou het project vertraging op kunnen lopen, zo waarschuwt het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden in een brief aan de gemeenteraad.
Zo moet het nieuwe stadion eruit komen te zien © Bureau voor Widdershoven architectuur en architecten BV
Volgens burgemeester en wethouders wordt er gewacht op een koopovereenkomst van de Stadion Ontwikkeling Cambuur (SOC), het WTC en eigenaar Jan Anker. Ook hebben ze nog geen verklaring gekregen over de verandering van het complex aan de Snekertrekweg, waar nu winkels zitten die plaats zullen maken voor woningen. Om grote vertragingen te voorkomen, hoopt het college van B en W van Leeuwarden op actie bij de andere partijen. 'Wij hopen dat u zo spoedig mogelijk alsnog kunt voldoen aan de gestelde voorwaarden, opdat de mogelijke negatieve consequenties van de vertraging zoveel mogelijk beperkt kunnen worden', valt er te lezen in een brief naar de SOC.
De vraag is wat er allemaal nog moet gebeuren, voordat de eerste paal de grond in kan. Wij zetten het op een rijtje.

Leeuwarder gemeenteraad

Als eerste moet de Leeuwarder gemeenteraad besluiten nemen over een aantal belangrijke zaken. Het gaat dan over bijvoorbeeld een stedenbouwkundig plan en een verandering van een bestemmingsplan. Op dit moment staat dat nog niet op de agenda van de Leeuwarder raad, maar de insteek is om dat zo snel mogelijk te doen. Het wachten daarvoor is op bovenstaande overeenkomsten en verklaringen.
Wat nog een struikelblok kan zijn, is de verdeling van de winkels in Leeuwarden. Met de winkels die in het nieuwe stadion komen, ontstaat een nieuw groot winkelgebied in Leeuwarden. Er zijn met de binnenstad en De Centrale ook al twee grote centra. Het moet elkaar niet in de weg zitten en daar zal de politiek dan ook rekening mee moeten houden.

Provincie

De provincie Fryslân zal mogelijk een financiële bijdrage van vijf miljoen euro leveren aan de ontwikkeling van het WTC-gebied. Daarvoor zal de gemeente Leeuwarden stukken aan moeten leveren aan de provincie, zodat er in Provinciale Staten over gestemd kan worden. De provincie is in afwachting van de informatie die ze nodig hebben.
Daarna kan het op de agenda worden gezet van de provinciale politiek. Belangrijk is wel dat het niet lang meer moet duren, omdat er in maart 2019 provinciale verkiezingen zijn. Tegelijkertijd vraagt ook de provincie om extra aandacht voor de verscheidene winkelgebieden in Leeuwarden. Ook hier is de oproep: het moet elkaar niet in de weg zitten.
© Bureau voor Widdershoven architectuur en architecten BV

Omwonenden

De omwonenden van het WTC-gebied zullen binnenkort worden bijgepraat op een informatiebijeenkomst. Voor hen verandert er wel wat. Het wordt wat betreft het verkeer wat drukker, als de plannen doorgaan. Bovendien komt er meer lawaai, helemaal op de dagen dat SC Cambuur thuis speelt. Hoe worden die zaken opgelost? Komt er een geluidswal? Daarover zal de gemeente met de omwonenden in gesprek moeten.

Bezwaarprocedures

In de planning voor dit project is een aardige termijn ingebouwd voor mogelijke bezwaarprocedures. Die kunnen worden ingediend, bijvoorbeeld vanwege bovenstaande geluids- of verkeersoverlast. Het is natuurlijk nog de vraag of en hoeveel bezwaren er zullen zijn.
© Bureau voor Widdershoven architectuur en architecten BV

Cambuur

De bespeler van het nieuwe stadion zal zelf ook een financiële bijdrage moeten leveren. Cambuur moet zes miljoen euro bijdragen. "Dat moet lukken", zo denkt Cambuur-directeur Gerald van den Belt. "In verhouding tot de gehele investering in het gebied, is zes miljoen euro een heel klein bedrag."
Een deel van die zes miljoen euro zal via een lening bij de bank worden gefinancierd, een ander deel wil de club binnenhalen door certificaten te verkopen. De club hoopt daarmee zo'n twee van de zes miljoen euro binnen te halen.
Om de totale som te verzamelen, heeft Cambuur nog meer dan twee jaar tijd. Het hoeft pas te worden betaald, wanneer het stadion ook echt wordt opgeleverd.

Eerste paal

In het gunstigste geval gaat de eerste paal voor het nieuwe Cambuurstadion in oktober 2019 de grond in. Er is voor de bouw zo'n anderhalf jaar nodig en dus zou het stadion in mei of juni 2021 voor een groot deel klaar moeten zijn.
Als echte opleverdatum wordt gerekend op 1 juli 2021. Vanaf het seizoen 2021/2022 kan Cambuur zijn wedstrijden dan spelen in het nieuwe stadion en heeft Leeuwarden er een volledig gerenoveerd WTC-gebied bij.