Bildtstars & Eigenheimers: fototentoonstelling over tien aardappelboeren

Bildtstars en Eigenheimers is de naam van een tentoonstelling over lokale aardappelboeren. Verspreid langs de Waddenkust in Noordoost-Fryslân staan - en komen nog te staan - grote foto's van die boeren. Die moeten de boeren en de aardappeleters weer met elkaar in contact brengen.
© Linette Raven
De tentoonstelling is woensdag geopend. De portretten zijn gemaakt door fotograaf Linette Raven. De tien portretten blijven vijf jaar staan op daken van boerderijen, muren en schuren midden in het landschap.
Het project is een onderdeel van Sense of Place. Het idee is dat de boeren en hun families zo een gezicht krijgen. Welk verhaal hebben ze te vertellen?
Bij de fototentoonstelling komt ook een beleefroute. In de app zijn de verhalen van de boeren te horen. De route begint in Hallum en eindigt in Anjum. Op de fiets duurt de tocht twee uur, maar per auto zijn de locaties ook goed te bekijken.
In 2019 volgen nog meer 'blow-up'-portretten aan de Waddenkust van Fryslân en Groningen.
Bartel Reitsma is één van de boeren op de foto's. Hij hoefde niet lang na te denken of hij wilde meedoen aan dit project. "Ik wil de burger en boer dichter bij elkaar brengen. Mensen hebben niet altijd in de gaten wat een boer doet. Zo kunnen ze dichter bij de producent van hun voedsel komen en wordt de boer toegankelijker."
Boer Bartel Reitsma
Bildtstars & Eigenheimers: fototentoanstelling oer tsien jirpelboeren
Fotografe Linette Raven over 'Bildtstars & Eigenheimers'