Nieuwkomer in de Fryske Top 100: 'Maten' van Johannes Rypma

Er kan weer worden gestemd op de Fryske Top 100. The Cliffs of Moher van Gurbe Douwstra, Piter Wilkens z'n Knoopkes en het Bûthúsbankje van De Wiko's. Alle bekende nummers staan vast en zeker weer in de lijst. Maar wellicht zit er dit jaar ook een aantal interessante nieuwkomers tussen. Deze week stellen we vier nieuwe kanshebbers aan je voor. Vandaag: 'Maten' van Johannes Rypma.
© Omrop Fryslân
Hé Johannes, hoe gaat 't met je?
"Het gaat eigenlijk wel heel best met me. Door de week ben ik aan het werk en in het weekend treed ik op met de band. Die combinatie bevalt me uitstekend. Van alleen maar optreden word je zo allermachtig lui: dat was niets voor mij. Dan kom je 's ochtends je nest niet uit en er 's avonds niet meer in. Iedere dag om acht uur bij een baas aan de slag bevalt me veel beter."
Bij wat voor baas werk je dan?
"Ik ga de boer op met alles wat een boerenbedrijf nodig heeft. Van overalls en laarzen tot medicijnen voor de koeien of nieuwe emmers; je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb 't in mijn bus. Mijn vader is inseminator, dus ik weet wel het een en ander van het boerenbedrijf, maar ik leer nog iedere dag nieuwe dingen."
En in het weekend dus op pad met de band?
"Jazeker! Eigenlijk hebben we ieder weekend wel een optreden. Soms is het er maar eentje en andere keren zijn we wel drie keer geboekt. Maar dat betekent dat ik zeven dagen per week werk. Gelukkig heb ik een heel schappelijke baas, dus als ik een keer eerder weg moet of vrij wil, dan kan dat altijd."
Even over jullie nieuwe nummer 'Maten'. Heb je dat zelf geschreven?
"Heel eerlijk? Nee, collega Marcel Smit heeft het voor ons geschreven. Ik had 'm iets verteld over onze matenploeg en toen is hij gaan brainstormen. Zo kwam 'ie met dit nummer. Ik heb alleen de toonsoort nog een beetje aangepast, zodat ik het wat gemakkelijker kan zingen. Maar verder is het helemaal van Marcel."
En toen moest de clip worden opgenomen. Kon je alle maten bij elkaar krijgen?
"Ik heb een appje gestuurd met de tekst: 'Morgenavond in de kroeg van Blauwhuis. Het bier is gratis.' Nou dan komen ze wel. In het voorjaar hebben we de clip opgenomen."
Staan al je maten er op?
"Het is gelukt om ze allemaal bij elkaar te krijgen. Eentje is zelfs uit Oostenrijk naar Blauwhuis gereden voor de opnames. Alleen een maat uit Australië vond het wat te ver reizen, dus die zit via Skype in de clip."
De hele kroeg zit bijna vol met knappe kerels.
"Ja hè? We kennen elkaar allemaal van de peuterschool. Die groep is nog helemaal compleet. In het weekend zitten we geregeld bij elkaar in de keet bij Greonterp. Even een biertje drinken en bijpraten. Als ik daarover nadenk, is dat best bijzonder, maar het voelt heel gewoon."
Jazeker, ik stem ieder jaar op m'n eigen nummer!
Johannes Rypma
Johannes Rypma in De Middei fan Fryslân
Wat vinden je maten eigenlijk van het nummer?
"Wel oké, geloof ik. Ze zeggen er nooit zoveel van. 'Lekker plaatje' en daarmee is het gesprek klaar. Het is meer een luisternummer dan een echte hos-plaat. Hier zet je de tent niet mee op z'n kop. We spelen 'm meestal aan het begin van een optreden. Maar hij staat wel altijd op de lijst."
En nu allemaal stemmen natuurlijk.
"Ik denk dat de meeste maten wel even stemmen ja. We houden ieder jaar met oud en nieuw een feest bij ons in de keet. Daar komt alle jeugd van Blauwhuis. Naast de keet zetten we een tent, waarin we een televisie hangen met de Fryske Top 100 erop. Dus wie weet zien we onszelf nog even voorbij komen."
Stem jij trouwens op jezelf?
"Ik kan nu wel roepen: Nee, uiteraard niet. Maar ik ben liever eerlijk. Tuurlijk, ik stem ieder jaar op mijn eigen nummer. Waarom zou dat niet mogen? 'In Groet' staat bij mij ieder jaar op nummer 1."
Oh ja, voordat we het vergeten. Heb je nog goede voornemens voor volgend jaar?
"Ik ga trouwen. Iedereen kent Carmen nog wel, het meisje waar ik al wat mee had toen ik meedeed aan The Voice. Volgend jaar geven we elkaar het ja-woord. Ik heb er nu al zin in. En ik heb nog meer nieuws. In 2019 sta ik voor het eerste op de planken in een toneelstuk. Hoe en wat, dat horen jullie later nog wel."
Maten - Johannes Rypma

Geef je stem!

Vanaf nu kun je stemmen op de Fryske Top 100 van 2018. Vul hier meteen je persoonlijk top 5 in!
Meer weten over Johannes Rypma? Hij is woensdagmiddag te horen in het Omrop Fryslân-radioprogramma De middei fan Fryslân.