Hoe zit het nu precies met die controversiële zandwinning in het IJsselmeer?

Na jaren van plannen, zou de spreekwoordelijke kogel woensdag eindelijk door de gemeenteraad van De Fryske Marren gaan. Het gaat dan over de plannen om zand in het IJsselmeer te winnen. Maar het besluit lijkt nu te worden uitgesteld. Coalitiepartijen CDA, FNP en VVD vinden het onverstandig dat de gemeenteraad een besluit neemt als er in de Tweede Kamer nog vragen over de zandwinning zijn. Het bedrijf Smals uit Limburg wil de komende dertig jaar op circa zeven kilometer uit de kust van Oudemirdum aan de slag en heeft daarvoor een vergunning aangevraagd. Maar hoe zit het nu eigenlijk met deze zandwinning? Wie is voor, en wie is tegen? En hoe lang speelt het al?
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Het onderwerp van de zandwinning speelt al jaren in de regio Súdwest-Fryslân, maar met name de afgelopen weken neemt het verzet tegen de plannen van Smals toe. Natuurorganisaties, recreatieondernemers, vissers en omwonenden hebben zich verenigd in een steeds luider wordend protest. Zo hebben al ruim zevenduizend mensen een online-petitie tegen de plannen ondertekend. Ruim honderd tegenstanders reizen woensdag met drie bussen naar het gemeentehuis af om hun stem tegen de plannen te laten horen.
Boukje Miedema besjocht de kaart fan de sanwinning © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Toeristen willen geen industriegebied

Het grootste bezwaar dat de tegenstanders tegen de zandwinning hebben, betreft de mogelijke effecten op de natuur. Volgens hen is er niet genoeg bewijs geleverd, dat de zandwinning geen schade aan de natuur toebrengt. Ook zijn er zorgen over het effect dat de activiteiten van Smals op het toerisme zullen hebben. Volgens sommige recreatieondernemers wordt het IJsselmeer voor een deel industriegebied door de komst van zandwinning. En dát schrikt toeristen af.

Constante bron

Voor de omwonenden spelen nog twee argumenten een rol. Ze zijn bang voor geluidsoverlast. Volgens hen zal er constant gezoem te horen zijn, zodra Smals begint. Daarnaast verpest het hun uitzicht. In plaats van zicht op het water van het IJsselmeer zullen ze voortaan op een groot werkeiland uitkijken, waar een 22 meter hoge toren op staat.
It sanwinningseilan sa as it der neffens Royal Smals utsjen giet © Byld: promofilm Royal Smals

Smals verbaast over late reactie

Een woordvoerder van Smals laat weten dat het bedrijf begrip heeft voor de bezwaren van de omwonenden, maar wel verbaasd is over het feit dat er nu pas bezwaar wordt gemaakt. De plannen zijn al jaren bekend. Tot begin dit jaar had nog niemand laten weten de plannen bezwaarlijk te vinden. Het bedrijf heeft zelfs beloofd om ieder jaar 100.000 euro aan de gemeente over te maken.
De afgelopen weken is de kritiek echter steeds luider geworden. Bewoners hebben zich verenigd en een groot aantal organisaties heeft ook laten weten, dat ze tegen de plannen zijn. Ook de provinciale politiek laat van zich horen. Zo heeft de Statenfractie van de FNP gezegd, dat ze tegen de plannen is. De gemeentelijke fractie van die partij maakt woensdag pas op de raadbijeenkomst bekend hoe ze gaan stemmen.
In de Tweede Kamer heeft onder andere D66 Kamervragen gesteld. Die partij wil van de minister weten of alle bezwaren goed bekeken zijn.

Uitstel

Het besluit over de zandwinning zal woensdagavond nog niet worden genomen. Het was de bedoeling dat de gemeenteraad zich zou uitspreken over de wijziging van het bestemmingsplan. Dit zou de zandwinning mogelijk maken. Het wachten is nu op een brief van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Hierin staat aanvullende informatie over de zandwinning. Voor die tijd willen CDA, FNP en VVD het onderwerp van de zandwinning niet behandelen in de gemeenteraad. Wordt dus vervolgd....
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga