Súdwest-Fryslân wil met inwoners Hindeloopen in gesprek over gebruik tweede woning
Gemeente Súdwest-Fryslân wil met de inwoners van Hindeloopen in gesprek over het gebruik van recreatiewoningen in de stad. Een groep Hindeloopers maakt zich zorgen over 42 woningen in de stad die niet permanent zouden worden bewoond, maar gebruikt worden als tweede woning. Dat is volgens de groep niet goed voor de leefbaarheid in Hindeloopen.

De groep maakt zich zorgen over de toekomst van de stad. "Als er geen actie wordt ondernomen, worden er steeds meer woningen als tweede woning aangekocht. We zien onze stad dan veranderen in een vakantiedorp", zegt Jaap Kruis. Hij sprak dinsdag op een commissievergadering van de gemeente.
Kruis: "De woningprijs wordt nu al hoger en daarom hebben Hindeloopers grote moeite met het vinden van een betaalbare woning. Er is grote vraag naar betaalbare huur- en koopwoningen. Een manier om dat te realiseren is de gemeente te vragen om het bestemmingsplan te handhaven."
Bestemmingsplan: alleen permanente bewoning
In het bestemmingsplan van Súdwest-Fryslân staat dat de woningen alleen mogen worden gebruikt voor permanente bewoning. Het in bezit hebben van een tweede of recreatiewoning is niet toegestaan. De groep inwoners van Hindeloopen heeft voor de 42 woningen een handhavingsverzoek ingediend. Dan moet de gemeente onderzoeken of er ook echt een overtreding is gemaakt.
Van maar negen van de 42 woningen is het handhavingsverzoek ontvankelijk verklaard. Zo'n verzoek mag namelijk alleen als 'belanghebbende' en volgens jurisprudentie zijn dat alleen de mensen die in een straal van 100 meter van de woning wonen.

De gemeente gaat bij negen woningen onderzoeken hoe de situatie er op dit moment voor staat, maar wethouder Mark de Man zei dinsdag op de commissievergadering dat de grenzen tussen het permanent bewonen en recreatief gebruiken van een woning steeds onduidelijker worden. "Stel: een schrijver, woont in het westen, heeft een tweede huis in Hindeloopen en schrijft daar vier dagen per week een boek. Is dat recreatieve bewoning? Over dat soort vragen zul je discussie krijgen."
Ook voordelen
Dat bepaalde gebouwen in Hindeloopen als recreatiewoning worden gebruikt, kan ook voordelen opleveren, zo heeft het college van burgemeester en wethouders eerder al aangegeven. Een wisselende bevolking is bevorderlijk voor bijvoorbeeld horeca en musea.
Toch moet het college de ogen niet sluiten voor de problemen, zegt VVD'er Simon de Witte. "Wij zijn voor vrijemarktwerking, maar er is dus een groep die vindt dat er teveel disbalans is. Dus ik zou graag een beroep doen op de verkopende partij om de voorkeur te geven aan iemand uit Hindeloopen of uit de buurt."
Zorgen worden gedeeld
De zorgen van de inwoners van Hindeloopen werden dinsdag op de commissievergadering ook gedeeld door de meeste politieke partijen. "Ja, het voorkomt leegstand en verpaupering, maar waar dat niet het geval is, is een tweede woning heel vervelend", vindt Tsjerk Bouwhuis van de FNP. "In deze plaatsen wordt al zo'n klein beetje, of helemaal niet gebouwd. Zo kan de jeugd geen woonplaats meer vinden en die jeugd is juist zo belangrijk voor de leefbaarheid."
Anneke Koster-Klijnstra van het CDA wil dat het bestemmingsplan een houvast biedt: "Een woning die een woonbestemming heeft en enkel commercieel wordt gebruikt, is oneigenlijk gebruik van de woning." Johan Lanbroek van de PvdA zegt over hetzelfde bestemmingsplan: "Het bestemmingsplan maken we met elkaar, zodat we als burgers weten waar we aan toe zijn. Het ene pand heeft een horecabestemming, het andere een woonbestemming. Die woonbestemming is in Hindeloopen permanente bewoning."
Dit is een grote overwinning voor ons.
Kruis ziet de woorden van de partijen als steun. "De partijen willen ook dat er wordt gehandhaafd. Dit is een grote overwinning voor ons."
Een gesprek
Er zal worden gehandhaafd, zegt wethouder De Man, maar hij wil in samenwerking met de inwoners van Hindeloopen tot een oplossing komen. "Een aantal Hindeloopers maakt zich zorgen over de toekomst van Hindeloopen. Daarover willen we graag in gesprek. Dat willen we ook loskoppelen van de handhavingsverzoeken. Dit is een breder maatschappelijk vraagstuk. Daarover willen we in gesprek, zodat we hopelijk met een oplossing kunnen komen die door heel Hindeloopen wordt gedragen. Die gesprekken gaan we met een open vizier in."
"Het gebruik van woningen voor recreatie heeft gevolgen voor de leefbaarheid, maar er zijn ook kansen voor de leefbaarheid", vindt De Man. "Dat moeten we afwegen. Net als de bevolkingskrimp die we op ons af zien komen."
"Bovendien loopt er een woningonderzoek. Als de behoefte aan nieuwe woningen ook in Hindeloopen heel groot blijkt, dan kunnen we daar verder naar kijken."
Amsterdamse oplossing
Bij het zoeken naar een oplossing kijkt FNP'er Bouwhuis naar hoe ze het in Amsterdam aanpakken: "Daar mag je in de toekomst nog maar dertig dagen je woning verhuren en die dagen moet je eerst ook nog eens aangeven bij de gemeente. In drukke weken wordt zelfs een totaalverbod onderzocht. Ik denk dat de gemeente Amsterdam deze kennis echt wel wil delen."
Zo'n oplossing is voor De Man ook een optie: "Als Hindeloopen daarmee content zou zijn, dan zouden we dat kunnen doen."