BFVW-petitie voor EU om jacht op weidevogels te verbieden

De Bond Friese VogelWachten (BFVW) begint een petitie tegen de jacht op weidevogels. Ze willen het Europees Parlement oproepen om de jacht op kwetsbare weidevogels, zoals de grutto, de wulp en de kievit, te verbieden.
Ljip © Shutterstock.com
Het steekt de BFVW met name dat in Nederland veel geld wordt gestoken in het beschermen van de vogels, terwijl ze op hun trektocht naar het zuiden "massaal uit de lucht worden geschoten." In Frankrijk mogen mensen nu al jagen op de kievit en de scholekster, en de BFVW is bang dat vanaf 2020 de grutto ook niet meer veilig is.
De wulp is ook op veel plaatsen beschermd, maar er geldt een uitzondering voor de kustlijn van Frankrijk. De BFVW: "De trekroute loopt langs deze kustlijn, waardoor de trek een hachelijke onderneming is voor de wulpen." Daarom wil de bond dat zulke uitzonderingen worden afgeschaft.

Handtekeningen aanbieden aan Europarlementariër

De BFVW wil de komende drie maanden zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen, om ze op 1 maart bij de algemene ledenvergadering van de BFVW aan te bieden aan Europarlementariër Jan Huitema. De VVD'er sprak zich eerder al uit tegen de Franse jacht op weidevogels.
1 maart is ook het begin van de lente, de tijd waarin de vrijwilligers van BFVW het land in gaan om de eieren en kuikentjes van de kievit, grutto en scholekster te beschermen. Eind mei zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement, volgens de BFVW een goed moment om partijen en kandidaten te overtuigen dat, in de woorden van BFVW-voorzitter Rendert Algra, "er een einde moet komen aan de moord op kwetsbare weidevogels."