Nieuwkomer in de Fryske Top 100: 'Nei Akkoord' van Andries de Vries

Er kan weer worden gestemd op de Fryske Top 100. The Cliffs of Moher van Gurbe Douwstra, Piter Wilkens z'n Knoopkes en het Bûthúsbankje van De Wiko's. Alle bekende nummers staan vast en zeker weer in de lijst. Maar wellicht zitten er dit jaar ook een aantal interessante nieuwkomers tussen. Deze week stellen we vier nieuwe kanshebbers aan je voor. Vandaag: 'Nei Akkoord' van Andries de Vries.
© Facebook Andries de Vries
Andries, jouw naam hebben we nog niet eerder in de Fryske Top 100 gezien, toch?
"Dat klopt! Ik ben dit jaar begonnen met het uitbrengen van mijn eigen nummers. In januari heb ik mijn eerste single uitgebracht: 'Bisto makke foar my?' Daarna volgde 'Ik flean' en 'Nei Akkoord'. En sinds kort is ook 'Lyts famke' uit."
Zo, jij timmert flink aan de weg!
"Jazeker, ik heb de smaak te pakken. Al zo'n twee jaar schrijf ik mijn eigen nummers, maar ik zag er altijd tegenop om er wat mee te doen. Totdat een vriend van me zei: 'Jongen, schiet nou eens op!' Toen heb ik een studio opgezocht op Google. De eerste de beste heb ik gebeld en het was meteen raak."
Dat kun je wel zeggen. Jouw nummers vallen in de smaak.
"Echt wel! Daar stond ik zelf ook van te kijken. Toen de Omrop belde dat ze mijn nummer wilden draaien, was ik flabbergasted. Dat had ik helemaal niet verwacht. Tuurlijk, je hoopt er wel op, maar dat het ook echt wordt gedraaid is heel bijzonder."
En nu dus misschien wel in de Fryske Top 100!
"Dat zou helemaal fantastisch zijn. Mijn nummer 'Nei Akkoord' wordt heel veel gedraaid, dus daar zet ik m'n geld op. Ik weet niet hoe groot de kans is, maar het zou prachtig zijn wanneer hij straks in de lijst staat. Of dat nou op nummer 99 is of op nummer 40; het maakt mij niet uit. Maar het zou wel een bekroning zijn op dit eerste jaar."
Word je nu al volop geboekt als artiest?
"Nee, dat nog niet. Heel eerlijk: dat hoeft voor mij eerst ook nog niet. Ik ben uitgenodigd voor het Frysk Sjongersgala en ik schijt nu al in m'n broek!"
Plankenkoorts?
"Dat niet eens. Ik sta vaak genoeg op de planken als toneelspeler, maar dit is toch anders. Dit zijn mijn eigen teksten en nummers, waardoor het veel persoonlijker wordt. Als mensen het dan niet mooi vinden, dan voelt dat heel persoonlijk."
Ik vraag al m'n vrienden om op mij te stemmen.
Andries de Vries
Dan even iets anders: wist je dat 'Nei Akkoord' niet helemaal goed is gespeld?
"Eeeeh nee... Oh ja, nu je het zegt! 'Nei' moet natuurlijk met een lange ij."
En akkoord is ook niet helemaal goed...
"Ook niet?! Man, dan is er nog flink wat werk aan de winkel wanneer het gaat om mijn Friese spelling!"
Een mooi goed voornemen voor volgend jaar!
"Doen we! Verder heb ik eigenlijk geen goede voornemens. Nou ja, ik ga met twee toneelvrienden een eigen toneelstuk schrijven. Maar of dat onder de categorie 'goede voornemens' valt, weet ik niet. Het is meer een mooie uitdaging voor 2019."
Laatste vraag: op wie stem jij straks?
"Niet op mezelf. Dat zou gek zijn, vind je niet? Dan spoor ik mijn vrienden liever aan om op mij te stemmen. We gaan het zien!"
Nei Akkoord - Andries de Vries

Geef je stem!

Vanaf nu kun je stemmen op de Fryske Top 100 van 2018. Vul hier meteen je persoonlijk top 5 in!
Meer weten over Andries de Vries? Hij is dinsdagmiddag te gast in het Omrop Fryslân-radioprogramma De middei fan Fryslân.