Stadsschouwburg De Harmonie is meest gastvrije theater van het land

De Roel Oostraprijs voor het meest gastvrije theater van Nederland is voor stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. De prijs is gebaseerd op de waardering van artiesten, theatermakers, acteurs, dansers, regisseurs en andere 'kunstcreatievelingen'.
Stedsskouboarch De Harmonie is meast gastfrije teäter fan it lân
De prijs is vernoemd naar Roel Oostra (97 jaar). Hij was meer dan 25 jaar directeur van De Lawei in Drachten en stond bekend om zijn gastvrijheid. Hij had oog voor wat de artiest nodig had en was altijd erg attent.
Directeur Arthur Oostvogel van De Harmonie neemt de prijs dinsdag in ontvangst. Hij krijgt het bronzen beeld 'Lichtvoetig', gemaakt door kunstenares Helga Kock am Brink.
Oostvogel houdt eind dit jaar op als directeur van De Harmonie.
Theater de Harmonie in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Joris Kalma
De Roel Oostraprijs is een initiatief van de Kunstenbond.
Eerdere winnaars van de prijs waren: Toneelschuur Haarlem (2014), Theater Rasa (2015), Theater Concordia Enschede (2016) en Parktheater Eindhoven (2017).
Een gastvrij theater aan de voorkant, maar vooral ook aan de achterkant.
Directeur Arthur Oostvogel van De Harmonie
Directeur Arthur Oostvogel is blij met de Oostraprijs. "We zijn er apetrots op. Het gaat erom dat je aan de achterdeur goed voor de mensen zorgt, dat ze welkom worden geheten, na afloop een drankje meekrijgen en uitgezwaaid worden. Dat is wat we graag doen, maar dat doen we ook voor onze gasten. Het is gastvrij theater aan de voorkant, maar vooral ook aan de achterkant."
De aanwezige acteur Frits Lambrechts hield een toespraak bij de toekenning van de prijs. "Een gastvrije ontvangst verandert het bezoek aan een theater", zo vat Lambrechts de essentie van de prijs samen.
Verslaggever Willem de Vries is in De Harmonie