Openbaar Ministerie pakt cybercrime aan: acht zaken op themazitting

De rechtbank in Groningen behandelt deze maandag acht zaken die te maken hebben met cybercrime. Het gaat om zaken zoals het stelen van naaktfoto's van een telefoon, het hacken van een computeraccount en het ontregelen van een koelsysteem van een supermarkt. De verdachten komen uit Noord-Nederland, waaronder drie die in Leeuwarden, Surhuisterveen en Terwispel wonen. Ze moeten voor de politierechter verschijnen die direct uitspraak doet.
Cybercrime
Aan de themazitting cybercrime doen meerdere databedrijven, verzekeraars en bedrijvenverenigingen mee. Met deze partners die veel kennis hebben, wil het Openbaar Ministerie cybercrime aanpakken. "Ook deze mensen hebben we hard nodig", zegt persofficier Sierd Eijzenga. "Cybercrime is een onderwerp dat we zo breed mogelijk moeten aanpakken.|
© Omrop Fryslân

Signaal afgeven

Cybercrime, waarbij computers en telefoons worden gebruikt om te hacken, te stelen en aan te vallen, wordt een steeds groter probleem. Toch doen veel slachtoffers geen aangifte. "Dat komt vooral omdat mensen zich te erg schamen of omdat ze denken dat de politie er toch niets mee doet", weet Eijzenga. "We willen met deze themazaken over cybercrime een signaal afgeven dat iedereen zich er bewust van wordt. Het OM roept slachtoffers en gedupeerden op om vooral aangifte te doen. Het heeft zeker wel kans van slagen."
Zo kreeg een man uit Leeuwarden, die de telefoon van zijn vriendin afpakte en daarna een foto van de naakte vrouw op Instagram zette, een taakstraf van 240 uur, waarvan de helft voorwaardelijk.
Auke Zeldenrust over de aanpak van cybercrime