Friezen op shortlist voor Sporter van het Jaar

In elke categorie van Sporter van het Jaar staat er een Fries of zelfs meerdere Friezen op de shortlist. De lijsten worden door sportbond NOC*NSF en de NOS samengesteld. Later kiest een vakjury uit de lijst de drie genomineerden. De winnaars worden tijdens het Sportgala op 19 december bekendgemaakt.
© ANP

Mannen

Shorttracker Sjinkie Knegt, langebaanschaatser Sven Kramer en turner Epke Zonderland staan op de lijst Sportman van het jaar. Knegt won olympisch zilver en brons op het WK. Daarnaast pakte de shorttracker uit Bantega vijf Europese titels. Kramer won goud op de Olympische 5000 meter en pakte brons bij de ploegenachtervolging. Epke Zonderland pakte voor de derde keer de wereldtitel op de rekstok.

Vrouwen

Bij de vrouwen maken langebaanschaatsster Ireen Wüst en shorttrackster Suzanne Schulting kans op de award. Wüst won Olympisch goud op de 1500 meter en zilver op het WK allround. Schulting pakte de eerste Nederlandse gouden medaille ooit bij het shorttracken. Daarnaast pakte zij ook Olympisch brons bij de ploegenachtervolging, WK-zilver op datzelfde onderdeel en individueel zilver en brons op het EK.

Ploegen

Bij de ploegen staan de shorttrackers en de langebaanschaatsers van de ploegenachtervolging op de shortlist. De shorttrackploeg bestaat onder andere uit de Friezinnen Suzanne Schulting en Rianne de Vries. Zij wonnen op het Olympisch brons en zilver op het WK. De vrouwenploeg bij het langebaanschaatsen bestaat uit Wüst, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra. Zij wonnen zilver op de Olympische Spelen.

Coaches

In de categorie Coach van het Jaar staan onder andere Daniel Knibbeler en Jeroen Otter op de lijst. Knibbeler is de coach van Epke Zonderland, die dus wereldkampioen op de rekstok werd. Otter is de bondscoach van de shorttrackers, die met onder andere Schulting Olympisch goud wonnen.

Paralympiër

Het Nederlandse dressuurteam staat op de lijst Paralympiër van het Jaar. In die ploeg zit onder andere Rixt van der Horst uit Grou. De ploeg won dit jaar voor het eerst de landenwedstrijd op het WK.

Vakjury

Uit alle lijsten kiest een vakjury drie namen, die kans maken op de prijs. Op 2 december worden de namen bekendgemaakt.