Crispijn Ariëns tweede in eindklassement Trachitol Trophy

Schaatser Crispijn Ariëns uit Wolvega is tweede geworden in het eindklassement van de Trachitol Trophy. Zondag werd de laatste van de vier marathonwedstrijden geschaatst. Simon Schouten won de honderdvijftig ronden tellende wedstrijd.
© Neeke Smit
Het was zondag in Groningen een slijtageslag. Al snel in de wedstrijd was er een grote kopgroep, met daarin alle favorieten voor het eindklassement. Evert Hoolwerf en Crispijn Ariëns, de twee kandidaten voor de eindoverwinning, bleven gedurende de wedstrijd dicht bij elkaar.

Lange aanval Jouke Hoogeveen

De hele wedstrijd werd er aangevallen, maar de meest bijzondere aanval was zonder twijfel de aanval van Jouke Hoogeveen. De uit IJlst afkomstige schaatser schaatste bijna dertig rondjes alleen op kop. Verschillende ploeggenoten zakten af, zodat ze hem aan een rondje voorsprong konden helpen, maar dat lukte niet. Het peloton haalde Hoogeveen in en in de laatste ronde viel hij.
Nederlands kampioen Simon Schouten schreef de vierde wedstrijd van de Trachitol Trophy op zijn naam. Sjoerd de Hartog werd tweede en Frank Vreugdenhil pakte de laatste podiumplaats.
De winst in het eindklassement ging naar Evert Hoolfwerf, die voor Jillert Anema's ploeg Royal A-ware schaatst. Ariëns werd tweede en eindigde daarmee voor dagwinnaar Simon Schouten.
De Trachitol Trophy is de twintigste marathon, die langer dan een dag duurt. In 1983 werd er voor het eerst zo'n marathon geschaatst. Dit jaar hebben de schaatsers in Breda, Utrecht, Hoorn en Groningen hun ijzers onder gebonden.