Honderd podiumplekken voor Arjan Stroetinga na zilver bij marathon in Hoorn

Schaatser Arjan Stroetinga uit Wijnjewoude stond zaterdag voor de honderdste keer op het erepodium van een marathonwedstrijd. Hij werd tweede in de derde wedstrijd van de Trachitol Trophy in Hoorn. Hij wilde niet winnen, zei hij na afloop.
Arjan Stroetinga, Evert Hoolwerf, en Crispijn Ariëns © Neeke Smit
Evert Hoolwerf uit Eemdijk en Crispijn Ariëns uit Wolvega verloren elkaar de hele wedstrijd geen moment uit het oog. Ze waren de nummers één en twee van het klassement. Omdat ze steun hadden van ploeggenoten, kwam er geen serieuze aanval. Het werd een massasprint.
De A-wareploeg van Hoolwerf en Stroetinga nam zo'n dertien ronden voor het einde het initiatief. De sprint trok het peloton in een lint. Achter Stroetinga vochten de rijders om de beste posities. Hierdoor kwam Gary Hekman ten val. Vrijdag won hij nog.

Stroetinga wilde niet winnen

Evert Hoolwerf finishte als eerste, Arjan Stroetinga werd tweede en Crispijn Ariëns derde. "Ik had de wedstrijd misschien wel kunnen winnen", zei Stroetinga na afloop, "maar ik moest Evert voor laten, vanwege het klassement."
Hoolwerf blijft leider van het klassement van de marathon van vier dagen. Zondag is de finalewedstrijd in Groningen, dan komen de rijders voor de laatste keer in actie.