"Het Culturele Hoofdstad-jaar heeft Fryslân veranderd", maar nu is het officieel voorbij

In stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden hebben gedeputeerde Sietske Poepjes en wethouder Sjoerd Feitsma de titel Culturele Hoofdstad van Europa officieel overgedragen aan Matera in Zuid-Italië en het Bulgaarse Plovdiv. Die steden zijn beide uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van 2019.
Ofsluting Kulturele Haadstedjier
Volgens directeur Paolo Verri van Matera 2019 is het voorbeeld van Leeuwarden doorslaggevend geweest voor Matera. "Door Leeuwarden konden we zien dat een kleine stad kan winnen door de inzet van gewone mensen." Verri noemde het idee van 'mienskip' (gemeenschap) ontzettend inspirerend. Net als Leeuwarden werkt ook Matera veel met vrijwilligers. Onder hen is ook een fanatieke ploeg 'digitale vrijwilligers', die alles wat er in de stad gebeurt of staat te gebeuren fanatiek promoot.
Directeur Paolo Verri van Matera 2019
De programmapresentatie van LF2018 in Leeuwarden © ANP
Burgemeester Ivan Totev van Plovdiv is ook lovend over Leeuwarden. De burgemeester ging zaterdagmiddag eerst naar een optreden van Roma-muzikanten uit zijn stad op Explore the North. Culturele Hoofdstad betekent voor hem ook het delen van de Bulgaarse (muziek-)cultuur met Europa. Plovdiv is een ontzettend multiculturele stad, met naast Bulgaren en Roma ook Turkse, Joodse, Armeense en Oekraïense bevolking. Ook Plovdiv gaat vrijwilligers inzetten. Bij het openingsweekend worden meteen duizend vrijwilligers ingezet. Onder hen zijn studenten, maar ook senioren.
Muzikante Ginka Tser en burgemeester Ivan Totev van Plovdiv
Sietske Poepjes, Ivan Totev, Sjoerd Feitsma en Paolo Verri © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Aan het muziekprogramma 'As she sings' van Bulgaarse en Friese muzikanten doen naast zangeressen en muzikanten uit Plovdiv ook de Friese zangeressen Inez Timmer en Lucette van den Berg van Yiddish Waves mee. Zij zullen in de zomer van 2019 na Plovdiv afreizen om het programma daar op te voeren.
Bulgaarse muzikanten in De Harmonie in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Onno Falkena

"Fryslân is veranderd"

Volgens commissaris van de Koning Arno Brok heeft het afgelopen jaar Leeuwarden en Fryslân veranderd. De Culturele Hoofdstad heeft Leeuwarden en Fryslân zelfbewuster gemaakt, vindt de commissaris.
Burgemeester Ferd Crone maakte van de gelegenheid gebruik om op de eerste plaats alle vrijwilligers te bedanken. "Zonder vrijwilligers is er geen culturele hoofdstad." Volgens de burgemeester zijn in de loop van het afgelopen jaar op zijn minst een op de tien Friezen één keer of vaker belangeloos actief geweest voor een activiteit van de Culturele Hoofdstad.