Ratatoelje #13 Ajam Smoor, Bami Goreng en Tumis Paksoi van Tante Watti

Rianna Watimena uit Drachten is 88 jaar oud. Mensen om haar heen kennen haar als Tante Watti. In de jaren dat ze bij het Philipsfabriek werkte, nam ze altijd loempia's mee voor iedereen.
Tante Watti © Omrop Fryslân, Klazina Hofstee
Rianna komt van Sumatra. Ze trouwde met een Molukse man die in het Nederlands-Indische leger diende. Na de oorlog moesten ze naar Nederland, omdat de militairen niet in het nieuwe Indonesië fan Soekarno konden blijven.
Het echtpaar zou maar voor even in Nederland wonen, tot er een speciale Molukse Staat zou komen. Maar 'even' werd 'voor altijd'.
Kippenvlees met bami en groente
In de culinaire serie Ratatoelje van Finster op Fryslân maken Friezen met verschillende achtergronden een gerecht met een verhaal. Rianna maakt ajam smoor met bami goreng en tumis paksoi.
Ze gebruikt kippenvlees, uien, knoflook, spitskool, paprika, prei, selderij, spekjes, bami, oestersaus, peper, zout, nootmuskaat, sambal, ketjap manis, rijst en kroepoek.
In het filmpje is te zien hoe Rianna het eten bereidt. Ze vertelt dat ze haar bijnaam 'Tante Watti' kreeg toen ze bij Philips werkte. "Veel mensen kenden mij bij Philips. Die kwamen even een loempia halen bij tante Watti."
Op het laatst maakte Rianna wel honderd loempia's per week. "Per week hoor, niet iedere dag."
Ratatoelje #13 Ajam Smoor, Bami Goreng en Tumis Paksoi fan Tante Watti
Rianna woont al meer dan 60 jaar in Nederland. In 1951 kwam ze, als jonge moeder van 21 jaar oud, met de boot hierheen. Dat was niet makkelijk zegt ze: "Het was een vreemd land. En heel koud."
Ze was net getrouwd, zei ze, toen ze naar Nederland kwam. "We hebben het heel moeilijk gehad. Ze stopten ons in barakken, niet in een huis. Hier was het ook opbouwen, na de oorlog."
Levensverhaal van Tante Watti
Ajam smoor met bami goreng en tumis paksoi is een gerecht uit het thuisland van Rianna. Ze is de dertiende die voor Finster op Fryslân een gerecht met een verhaal heeft gemaakt.