VVN slaat alarm over het gevaar van hoverboards

Het zijn hele populaire cadeaus op de verlanglijstjes van kinderen: elektrische skateboards, hoverboards en waveboards. Maar uit een steekproef van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat meer dan de helft van de ouders de verkeersregels voor deze apparaten niet weet. Friese speelgoedwinkels willen ze inmiddels niet meer verkopen.
hoverboard © ANP
Elektrische hoverboards en skateboards mogen niet op de openbare weg komen, zoals fietspaden of op de stoep. Uit het onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat 54 procent van de mensen niet weet dat elektrische steps, skateboards, mini-bikes, monowheels en hoverboards niet op de openbare weg mogen. Er staat een boete op van 360 euro voor bestuurders die ouders zijn dan 16 jaar. De boete gaat door de helft voor kinderen.

Verkoopstop

Er gebeuren dan ook veel ongelukken, reden voor Friese speelgoedwinkels om ze uit de winkel te halen. De Intertoys haalde de hoverboards twee maanden geleden uit de winkel, en Grietje van der Velde van 'De Grote Speelgoedwinkel' in Wommels is er nooit aan begonnen. "Voor de veiligheid naar de klanten toe verkopen wij ze niet, want er gebeuren veel ongelukken mee", zegt Van der Velde.