FNP neemt opnieuw duidelijk standpunt in tegen windmolens op land

De FNP blijft tegen windturbines op land, ook als die maar 15 meter hoog zijn. Dat hebben de leden van de FNP vrijdag in meerderheid bepaald op de algemene ledenvergadering in Wirdum.
© Omrop Fryslân, Joris Kalma
Verslaggever Jan Dirk de Haan was bij de vergadering van de FNP
Een kleine groep FNP'ers, onder leiding van raadslid Sicco Rypma uit Súdwest-Fryslân, wilde dat het partijprogramma voor de Statenverkiezingen van volgend jaar aangepast zou worden. Zij wilden kleine windturbines met een hoogte van 15 meter toestaan. Zo zouden Friezen zelf hun energie kunnen opwekken.
Er volgde vrijdagavond een felle discussie. Een deel van de leden vond dat de FNP niet langer blind kan zijn voor de energietransitie, en zodoende niet tegen het opwekken van duurzame energie kan zijn.

Ondergang FNP

Andere voorzagen de ondergang van de FNP, omdat de partij een onduidelijk profiel zou krijgen bij de Statenverkiezingen, als het heldere standpunt tegen windturbines op land verlaten zou worden.
De stemmen moesten met de hand geteld worden om de uitkomst te bepalen. Het werd 72 voor en 91 tegen. Daarmee werd de aanpassing van het verkiezingsprogramma van tafel geveegd.