Boerenbedrijven moeten beter voorbereid zijn op weersextremen

Een meerjarig actieprogramma moet boeren, het vee en de gewassen beter bestand maken tegen weersextremen zoals de droogte van afgelopen zomer. Dat schrijft minister Carola Schouten in een brief naar de Tweede Kamer. Het actieprogramma zou opgesteld moeten worden met alle betrokkenen in de sector.
De oogst van aardappelen levert minder op. Dit jaar zijn er bijvoorbeeld wel 40 procent minder Wâldgieltsjes door de droogte. © Ronnie Porte
Door de droogte was veel groente en fruit te klein en van lagere kwaliteit. Daardoor kon het niet verkocht worden aan supermarkten. In de brief van de minister staat dat een plan van aanpak moet helpen om afwijkende groenten en fruit in de winkels te houden. Ook fiscale maatregelen moeten de sector helpen om bestand te worden tegen klimaatextremen.
De brief werd vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd, samen met een rapport van Wageningen Economic Research over de effecten van de droogte en hitte op de inkomens van de land- en tuinbouwsector.
"De droogte van afgelopen zomer heeft ons en zeker boeren, akkerbouwers en natuurbeheerders allemaal geraakt en is nog niet voorbij. Wetenschappers geven aan dat we er rekening mee moeten houden dat extreem weer zich vaker voor zal doen. Daarom neem ik maatregelen om vee, gewassen en natuur beter weerbaar te maken tegen toekomstige weersextremen", zegt minister Schouten.