Contactverbod voor doodsbedreiging in de rechtszaal

Een jongen van 19 uit Wijnjewoude moet uit de buurt blijven van een meisje dat hij via Instagram met de dood heeft bedreigd. Hij mag ook geen contact hebben met haar familie, heeft de politierechter vrijdag gezegd. Dat contact- en locatieverbod had de jongen in juli al opgelegd gekregen, toen hij moest voorkomen voor de doodsbedreiging. Hij kreeg toen ook een werkstraf van 120 uur.
Rjochter © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Omdat hij de bedreigingen in de rechtszaal herhaalde, werd hij meteen na de zitting aangehouden. Daarom stond hij vrijdag weer voor de rechter, en ook omdat hij in de week voor de zitting had gedreigd het meisje en haar familie dood te schieten als hij vrij zou komen.

Intimiderend en beangstigend

De rechter zei vrijdag dat het voor de slachtoffers extra intimiderend en beangstigend was dat de verdachte op de zitting in juli gewoon doorging met de bedreigingen, waar de rechter en de officier van justitie bij waren. "Dat maakte duidelijk dat je het wel heel erg meent", zei de rechter.
Als de verdachte het contact- en locatieverbod schendt, moet hij de cel in. De jongen zegt dat hij zich zal houden aan de aanwijzingen van de reclassering. En hij wil ook meewerken aan begeleid wonen. Hij moet het slachtoffer en haar moeder ieder tweehonderd euro smartengeld betalen.