Dwight Lodeweges is klaar met ophef rondom 'het briefje'

Dwight Lodeweges, de oud-trainer van SC Cambuur en SC Heerenveen is helemaal klaar met de hype rondom 'het briefje'. Dat zegt de assistent-bondscoach van Oranje in een interview met Omrop Fryslân. Afgelopen maandag gaf hij bondscoach Ronald Koeman in de eindfase van het Nations League-duel met Duitsland (2-2) een briefje. Het briefje eindigde uiteindelijk onbedoeld in de handen van aanvoerder Virgil van Dijk.
Dwight Lodeweges is klear mei opskuor oer 'it briefke'
"Dat was helemaal niet de bedoeling", zegt Dwight Lodeweges. "Ik wilde Koeman mijn tactiek laten lezen en toen verdween het briefje opeens het veld op. Ik dacht dat hij gewoon instructies zou geven langs de lijn."
De hele ophef die rondom 'het briefje' ontstond, vindt Lodeweges maar niks. "Ik wil er niet zoveel over zeggen. Er is al zoveel over gesproken. We moeten het niet opblazen. Mijn briefje is nu weer back. Het lijkt Arnold Schwarzenegger wel. Ik heb het met de post weer teruggekregen."
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema

"Het is een hype geworden, maar nu is het klaar"

De rechterhand van Koeman wou het graag terughebben en belde daarom de NOS. Zij hadden het briefje na de wedstrijd gevonden. "Ik wilde het graag terug, omdat het mijn briefje is. Er stonden zaken op die ik erop heb geschreven, aandachtspunten bijvoorbeeld voor in de rust. Zaken die voor mij belangrijk zijn en die ik in mijn boekhouding wil doen. Voor ik het wist stond de hele papierwinkel op het veld."
Sommige mensen zeggen dat met de omzetting van de taktiek van Oranje en het behaalde gelijkspel 'voetbalhistorie' is ontstaan. Lodeweges is het daar niet mee eens: "Ik vind het geen voetbalhistorie hoor. Het zijn gewoon wat aandachtspunten op papier. Ik wil ze bewaren om er later nog wat mee te doen, in nabesprekingen bijvoorbeeld. Het is gewoon mijn briefje. Het is een hype geworden, maar nu is het klaar."