UPDATE: 19 blokkeerfriezen in hoger beroep, Jenny Douwes en Openbaar Ministerie ook

Van de 34 blokkeerfriezen hebben 19 vrijdag hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak van twee weken geleden in de A7-blokkeerzaak. Onder hen is ook Jenny Douwes, die de hoogste werkstraf kreeg. Het Openbaar Ministerie heeft ook laten weten beroep aan te tekenen tegen het vonnis.
© ANP
Een groep van 15 andere blokkeerfriezen legt zich bij de uitspraak neer en zal de werkstraffen uitvoeren. Dat laat hun advocaat Tjalling van der Goot en Anker en Anker weten. De rechtbank veroordeelde de blokkeerfriezen tot werkstraffen tussen de 80 en 200 uren. Jenny Douwes kreeg een werkstraf van 240 uren. Eén verdachte werd niet vertegenwoordigd door Anker en Anker. Hij gaat ook in hoger beroep.
In het hoger beroep vraagt de verdediging of de rechtbank wel kon beoordelen of er sprake is van 'medeplegen'. Bovendien zei Van der Goot dat de locoburgemeester de demonstratie van de tegenstanders verboden had. Wat Douwes betreft wil de verdediging haar strafmaat aan de orde stellen.
Van der Goot noemt het niet uit te leggen dat zij de hoogste straf krijgt opgelegd, terwijl ze op die bewuste 18 november niet eens bij de blokkade aanwezig was en ze van veel feiten werd vrijgesproken. Het hoger beroep wordt behandeld door het gerechtshof in Leeuwarden en zal naar verwachting pas in het najaar van volgend jaar dienen.