Minister wil met gemeentes praten over proef met legale wietteelt

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid praat deze maand nog met de gemeentes over het experiment met legale wietteelt. Het kabinet wil in enkele gemeentes vier jaar lang de wietteelt legaliseren. Leeuwarden en Smallingerland besloten eerder deze maand om niet mee te doen aan het landelijke experiment.
Hennepkwekerij © Pixabay
Bij het experiment mogen gemeentes legaal wiet kweken en verkopen aan coffeeshops. Na die vier jaar wordt de teelt en verkoop weer strafbaar in die gemeentes. Dan zal het kabinet het experiment eerst evalueren, voordat het besluit hoe het verder moet.
Veel gemeentes die er aan mee wilden doen, zijn teleurgesteld over de opzet van de proef. Leeuwarden en Smallingerland willen er op deze manier niet aan meedoen. Zij waren juist enkele van de gemeentes die al jaren aandrongen op het doen van een proef met legale wietteelt.

Proef kan worden aangepast

Minister Grapperhaus zegt dat de proef nog kan worden aangepast. De regels laten gemeentes ruimte voor lokaal maatwerk, zegt hij. Gemeentes die mee willen doen, kunnen zich waarschijnlijk komend voorjaar melden. Het kabinet kiest dan voor zes tot tien gemeentes die mee kunnen doen aan de proef.