Bekend papier-machéschip naar Neushoorn

Het schip De Lading zal bij sommigen niet meteen een belletje doen rinkelen. Toch haalde het gevaarte in 2011 vaak het nieuws. Kunstenaar Marten Winters probeerde toen om met honderden vrijwilligers een echt schip van papier-maché te maken. Uiteindelijk lukte hem dat, en kon het in 2013 te water worden gelaten. Daarna werd het wat stil rondom De Lading, tot nu. Het bekende schip zal worden gebruikt om het culturele hoofdstadjaar af te sluiten. Het schip komt op een plein bij poppodium Neushoorn in Leeuwarden te liggen. Woensdagavond werd het schip vervoerd van industrieterrein-West naar het centrum van de stad.
Skip Marten Winters
Het is de bedoeling dat vrijwilligers en andere enthousiastelingen de komende laatste dagen van LF2018 het schip beschrijven met de tekst 'Wat nu?'. De Lading is op dit moment volledig in plastic gewikkeld. "Dat verwijst naar de toekomst", zegt Winters. "Wij hebben een prachtig jaar gehad, maar hoe gaan we verder? Dat is de vraag." Op zaterdag wordt de installatie afgesloten en wordt de nieuwe naam van het schip bekendgemaakt.

Plek voor kunstenaars

Winters wil van het schip een broedplek maken voor kunstenaars. Iedereen die een mooi idee heeft, kan dat uitwerken in het schip. "Dat is mijn grote wens. Want dat betekent dat we verder kunnen, ook na 2018."
Kijk hieronder naar een reportage uit 2013, toen het schip te water werd gelaten.

De Geschiedenis

Het schip De Lading werd zeven jaar geleden gebouwd, samen met veel Leeuwarders die het schip met hun verhalen volschreven. Op 11 september 2011 werd het gevaarte uit de Blokhuispoort getakeld en te water gelaten in de Prinsentuin. Het schip was echter lek met honderden minuscule gaatjes, en werd weer op het droge gehaald.
Twee jaar later, in 2013, kon het schip weer volledig waterdicht het avontuur aan. 's Winters is Marten Winters toen met zijn creatie het Wad over gevaren, van Leeuwarden naar Vlieland.