Hea! De Melkbussenman van Tjerkgaast heeft al 173 exemplaren, maar wil meer

Oene Tjalsma uit Tjerkgaast verzamelt en restaureert melkbussen van alle 173 coöperatieve Friese zuivelfabrieken. "Ze zijn niet altijd even mooi als ik ze hier krijg, dus er zit wel wat werk aan. Ik wil dat ze allemaal een beetje dezelfde kleur hebben: metaalkleurig." Hij heeft zo'n 70 melkbussen verzameld, een stuk of 40 daarvan zijn verschillend. De vraag is of hij zijn verzameling ooit compleet zal krijgen.
REPO Molkbusseman
Oene is de melkbussen nu al een paar jaar aan het verzamelen. Het begon toen hij een oldtimertractor kocht en deze opknapte. "Een trekker is gemaakt om iets voort te trekken, anders kun je net zo goed met de fiets op pad gaan", zegt Oene. Daarom kwam er een melkwagen uit 1950, die hij ook heeft opgeknapt, achter de tractor. "Van het een kwam het ander, want er moest wel iets op de wagen staan. Zo kwam ik op het idee om melkbussen te sparen. "Oene haalt ze via Marktplaats vanuit het hele land.
De meeste zuivelfabrieken zijn in de jaren zestig en zeventig gesloten, door de opkomst van grotere zuivelbedrijven zoals Frico en Domo, waar de kleine fabriekjes zich bij aansloten. Om die reden werd de melkbus eind jaren zeventig afgeschaft en moesten de boeren een melktank aanschaffen.
© .

Niet compleet

Met de bussen op de melkwagen rijdt Oene naar oldtimerevenementen. Daar krijgt hij veel reacties en dan komen ook de verhalen los. En zo komt hij ook weer aan nieuwe exemplaren voor zijn verzameling. Het wordt echter wel moeilijk om de collectie compleet te krijgen. "Sommige fabriekjes zijn al heel lang dicht of hebben maar een klein aantal jaren bestaan. En er zijn mensen die denken dat een melkbus van goud is, dat is het mij dus niet waard. Rond de 20 euro, dan moet het wel klaar zijn."

Diesel in het bloed

Vader Oene heeft de liefde voor oldtimertractoren aan zijn kinderen Jan en Jinke doorgegeven. "Je moet een beetje diesel in het bloed hebben, anders wordt het niets met zo'n hobby", zegt Jan. "En je moet een beetje handig zijn, anders kan je van zo'n oud stukje ijzer niet iets moois maken." Oene hoopt dat zijn kinderen naast de oltimertractor ook zijn verzameling melkbussen over zullen nemen. Maar daar denkt zijn dochter Jinke heel anders over. "Het is wel aardig, maar wij hebben er minder mee dan pa."

Tips?

Oene moet nog zo'n 135 exemplaren voor zijn collectie. Tips kunnen gemaild worden naar hea@omropfryslan.nl