Leeuwarden wil grond kopen om mensen duurzaam te maken

Leeuwarden wil experimenteren met tijdelijke erfpacht voor duurzame maatregelen. De grond van particulieren kan dan worden verkocht aan de gemeente om met de opbrengsten bijvoorbeeld warmtepompen en isolatie te kopen.
© Marc van der Wal
In de nieuwe constructie huren de mensen de grond van de gemeente totdat deze 'lening' weer terugbetaald is. Zo wordt het dus een tijdelijke erfpacht. Met deze zogeheten grondgebonden financiering willen verschillende gemeenten proberen meer huizen milieuvriendelijk te maken.

Lenen nu te moeilijk

Lang niet alle huiseigenaren kunnen de verduurzaming van hun woning betalen. En als de bezuiniging op energiekosten uiteindelijk minder oplevert dan de investeringen hebben gekost, dan zitten de huiseigenaren met een probleem. Daarom is lenen bij een bank nu vaak zeer moeilijk.

Apen en beren

Banken en verzekeraars moeten nog wel willen meewerken aan de tijdelijke erfpachtconstructie, waar de klimaatonderhandelaars nu over praten. De Nederlandse Vereniging van Banken ziet apen en beren op de weg bij de constructie en vindt het een 'uiterst complex paardenmiddel', zo is te lezen in het artikel hierover in de Volkskrant van woensdag.