Politie houdt drie mensen aan en neemt 650 eieren, vier vuurwapens en illegale netten in beslag

De politie heeft op 6 november in Berltsum drie mensen aangehouden uit de gemeente Waadhoeke, op verdenking van visstroperij. De drie, twee mannen en een vrouw, zouden betrokken zijn bij het illegaal vissen op wolhandkrabben.
Streuperij yn Waadhoeke © Sportvisserij Fryslân
Een gesprek met politiewoordvoerder Seinstra
Een vierde verdachte is een dag later naar het politiebureau gebracht. De wolhandkrabben werden met speciale netten gevangen in een groot gebied in Noordwest-Friesland. De netten komen uit het buitenland en mogen niet in Nederland worden gebruikt om mee te vissen. "Dat zijn netten die we hier niet vaak zien", zegt politiewoordvoerder Seinstra. "Die zijn ontwikkeld om krabben mee te vangen."

Jachtvuurwapens

Bij de 54-jarige hoofdverdachte zijn veel netten en fuiken gevonden en ook nog vier jachtvuurwapens en een grote verzameling verdachte eieren - zo'n 650. De man had geen vergunning voor de wapens en had ook geen toestemming om de eieren te houden. Veel van die eieren komen van beschermde diersoorten. "Hij heeft wel wat gezegd over waarom hij die eieren had, maar in het belang van het onderzoek kan ik daar niks over zeggen", aldus Seinstra.

Eerder aangehouden

De drie verdachten kunnen in ieder geval een proces-verbaal verwachten voor overtreding van de Visserijwet. "Er wordt zwaar aan getild." De straf kan oplopen tot 6 jaar in de cel en/of een boete van 83.000 euro. De hoofdverdachte is al eerder aangehouden voor een dergelijk vergrijp en krijgt nu ook proces-verbaal voor verboden wapenbezit en voor het feit dat hij eieren had die van beschermde diersoorten afkomstig zijn.
De verdachten verkochten de wolhandkrabben en ook paling, onder anderen aan de vierde verdachte. Alleen leden van de Friese Bond voor Binnenvissers mogen vissen op de wolhandkrabben.

In beslag genomen

De politie werkte samen met Sportvisserij Fryslân en de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit). Er zijn onder andere 28 speciale krabbenvallen in beslag genomen en ook 25 fuiken, 800 meter aan staande netten en een boot.