FNP is grootste partij bij schoolverkiezingen in Noordoost-Fryslân

De schoolverkiezingen op het voortgezet onderwijs en het mbo in Noordoost-Fryslân zijn gewonnen door de FNP, op grote afstand gevolgd door de VVD en de nieuwe gemeentelijke partij ELP-Noardeast-Fryslân. De FNP is al een tijdje bezig met een campagne gericht op jongeren. Deze wordt zowel online gevoerd als op scholen en in jeugdhonken.
Soepboer fiert in persoanlike kampanje mei tastimming fan syn partij © Omrop Fryslân
Aant-Jelle Soepboer oer de ferkiezings
Op de zestiende plaats op de FNP-lijst staat Aant-Jelle Soepboer. Hij hoopt met voorkeursstemmen van jongeren in de gemeenteraad gekozen te worden en voert daar ook een persoonlijke campagne voor met leuzen als 'Karbidsjitte, fersierde wein, takomst foar ús jongerein'.
Soepboer doet dit omdat hij vindt dat de gemeentelijke politiek veel meer de dialoog met de jongeren moeten zoeken en hen ook veel serieuzer moet nemen. Bij de campagne voor de herverdelingsverkiezingen wordt door verschillende partijen volop ingezet op social media. De gemeente Noordoost-Fryslân doet dat zelf ook, met als doel zoveel mogelijk mensen naar de stembureau's te krijgen. De prognose van de opkomst is zo'n vijftig procent, maar dat zou bij slecht weer nog wel eens lager kunnen uitvallen.

Eerste gemeenteraad

Woensdag mogen de inwoners van Dongeradeel, Ferwerderadeel en Kollumerland naar de stembus voor de eerste gemeenteraad van Noordoost-Fryslân. Maandagavond was het laatste verkiezingsdebat in de Dokkumer IJsherberg.
Het was een zeer levendig debat over een groot aanbod aan thema's zoals gaswinning, sluitingstijden van horeca, mogelijke komst van een coffeeshop, Holwerd aan Zee en krimp. De negen lijsttrekkers kwamen op op de klanken van zelf uitgekozen muziek en gingen na een voorstelronde met elkaar in debat. De avond was live te zien en te volgen bij lokale omroep RTV-NOF en online.